Mühendislik Bölümleri

Endüstri Mühendisliği Nedir? Endüstri Mühendisi Ne İş Yapar? 2022

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bu yazımızda köklü mühendislik dallarından biri olan, ve endüstriyel faaliyetler için oldukça önemli olan endüstri mühendisliği ile ilgili bilgileri sizler için derledik.

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Endüstri mühendisliği en eski mühendislikler arasında yer alan bir bilim dalıdır. Çok geniş bir çerçevede farklı branş ve bilim dallarından belirli ölçülerde faydalanması ve içerisinde barındırması, endüstri mühendisliğinin tanımının yapılmasını hayli zorlaştırır. Net bir tanım yapabilmek çoğu zaman bir endüstri mühendisi tarafından bile gerçekleştirilmesi oldukça zordur. Bununla birlikte endüstrinin var olmasını sağlayan, çeşitli donanımlar ve teçhizatlar, iş gücü, makine, kapital gibi tüm kaynakların en verimli şekilde kullanılması sonucunda üretim gerçekleştirmenin her aşamasının yönetimini endüstri mühendisi gerçekleştirir. “ Minimum maliyet, maksimum kar “ Endüstri mühendisliği eğitimi alan herkesin ilk önce öğrendiği ve yaşamı boyunca sıklıkla duyacağı ve kullanacağı bir tür şiardır. Aşağıdaki görsel endüstri mühendisliği konusunda bize güzel bir açıklama sunuyor.

Endüstri mühendisliği kavram şeması
Endüstri mühendisliği kavram şeması

Herhangi bir alanda gerçekleştirilecek üretim minimum maliyet oranlarına sahip olacak şekilde en yüksek kar getirmesini sağlamak Endüstri mühendisliğinin ilgi alanlarındandır. Basitçe anlatıldığında kolay gibi görünen bu durum, her kaynağın optimal şekilde kullanılması ve asgari maliyetin oluşturulması gibi değişkenler işin içine girdiğinde, bilimsel yaklaşım ve uzmanlık gerektiren bir bilim duruma dönüşür.

Endüstri Mühendisliği Dersleri

Bir endüstri mühendisinin oluşturması gereken sonuçlar gereği ihtiyacı olan donanımlar, çok geniş bir çerçeveye sahiptir. Bu sebeple proje yönetimi, tedarik zinciri, kalite, üretim planlama, yöneylem araştırması, kurumsal kaynak planlaması, istatistiksel analiz, üretim ve metot mühendisliği alınan en önemli dersler arasında yer alır. Derslerin matematik ağırlıklı olması ise kaçınılmazdır. Bununla birlikte, eğitim alınan üniversitenin hangi alanlara eğilmiş olduğu da alınacak ders türerinde çeşitli ancak küçük değişikliklere neden olur.

Endüstri Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralaması

Puan ve sıralamalar öğretim türü, seçilen üniversite, kontenjan durumu gibi değişkenlere bağlı olarak değişir. Endüstri mühendisliği taban puanlarını ve sıralamaları öğrenmek için YÖK Atlası ziyaret edin.

Endüstri Mühendisi Kimdir?

Diğer mühendislik türlerinden farklı olarak endüstri mühendisi, herhangi bir parçaya odaklanmaz. Bunun yerine tedarik sürecinden başlayarak, montaj hattına kadar geniş bir çerçevede sistemin tamamına odaklanmış bir mühendislik dalıdır. Alınan eğitim ve odaklandığı alanın genişliği, aynı zamanda Endüstri mühendislerinin çok geniş bir sektörel alanda iş bulabilmesini sağlar. Yapılan araştırmalarda endüstri mühendislerinin sektörel çalışma alanlarının ülkemizde en fazla metal ve otomotiv endüstrisinde olduğunu belirliyor. Bununla birlikte eğitimden, kimyaya, savunmadan, bankacılığa kadar hemen her sektörde çalışan endüstri mühendisleri, bu istatistiği takip eden bir gelişim içerisinde.

Endüstri Mühendisi
Endüstri mühendisleri özellikle planlama ve organizasyon aşamalarında önemli roller üstlenirler.

İşletmelerin endüstri mühendislerinin birikim ve donanımlarına paralel olarak, işe almak için öncelik tanıdığı son yıllarda giderek artan bir istihdam oluşturduğu da saptamalar arasında. Geleceğin en önemli meslek dalları arasında favori olarak gösterilen endüstri mühendisliği, teknik ve teknolojik gelişimin değiştirdiği yaşam ve üretim standartlarının planlanması ve organize edilmesinin gerekliliğinin de artması nedeniyle, geleceğin en önemli meslekleri arasında gösteriliyor.

Endüstri Mühendisi Ne Yapar?

Endüstri mühendisliği hemen her sektörü içerisine alan bir çalışma alanına sahiptir. Endüstri mühendisliğinin, temel hizmet sunum kuralları bile sektörel şartlara bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak planlama, yöneylem araştırması, istatistik oluşturma en az maliyetle ve insan faktörünü her zaman göz önünde bulundurarak en yüksek kar oranını sağlamaya yönelik analiz, araştırma, operasyon hizmetlerini bir arada sunar.

Örneğin bir hava yolu şirketinin kalkan ve inen çok dinamik yapısının planlanması, gereken iş gücü ihtiyacının ve uçak ihtiyacının tam zamanında ve en düşük maliyetlere neden olacak şekilde organize edilmesi, basit bir anlatımla endüstri mühendisinin alanına girer. Bu planlama ve organizasyon şeması içerisinde, uçakların bakım maliyetlerinden, yakıt maliyetlerinin hesaplanmasına, oluşabilecek çeşitli sorunlara karşı yedek iş gücü bulundurulmasına kadar detaylı ve bilimsel olarak hazırlanması gereken ayrıntılar, ihtiyaç duyulan profesyonel hizmet ihtiyacının gerçek niteliğini gözler önüne sermeye yetebilir.

Bunun yanında bu tür bir planlama ve operasyon şemasında, çok daha küçük ancak büyük sorunlara neden olabilecek detay bulunur. Sadece bu örnekle bile, bir endüstri mühendisinin ne denli geniş çerçevede bir yaklaşıma sahip olması gerektiğini açıklıyor. Sadece hizmet veya ürün üretimi değil. Aynı zamanda tüketicilerin yönelimleri, beklentileri, yaşanan teknik, teknolojik ve kavramsal gelişmelerin hızla değiştirdiği standartları önceden görebilme ve bu gelişime göre önceden yönelim oluşturma, endüstri mühendisinin ne iş yaptığını açıklar.

Endüstri Mühendisliği Maaşları

Endüstri mühendislerinin maaşları da diğer mühendislik dallarına paralellik gösterir. Bir endüstri mühendisinin maaşı, görev aldığı pozisyona, çalıştığı firma, kurum ve kuruluşa, mesleki tecrübe ve donanıma bağlı olarak değişkenlik gösterir. Endüstri mühendisliği ile alakalı devlette, özelde ve yurt dışında güncel maaş aralıkları için Endüstri Mühendisliği Maaşları içeriğimizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Endüstri mühendisliği bölümü ile ilgili merak ettiğiniz soruları yorum olarak belirtmeyi unutmayınız. Sorduğunuz her soruya sağlıklı ve detaylı bir şekilde yanıt verilecektir.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu