HaberlerBilim

Acıya Karşı Tepki Veren Elektronik Deri Geliştirildi

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bilim insanları her gün gerçeğe en yakın bir şekilde protezler üretmeye ve geliştirmeye çalışıyorlar. Bu konuda da önemli bir adım daha atıldı. Bilim insanları acıya gerçek insan derisine benzer bir tepki veren elektronik deri icat ettiler.

Bu teknoloji, cildin acıya verdiği tepkinin anında gerçekleşmesi için elektrik sinyallerini ve insan sinirlerini kopyalıyor. Avustralya RMIT Üniversitesi’ndeki araştırmacıların keşfettiği ve yürüttüğü bu çalışmada yer alan doktora öğrencisi Ataur Rahman, oluşturdukları prototiplere bellek hücrelerinin yerleştirildiğini ve acı ile alakalı gerekli tepkileri bu hücrelerin tetiklediğini belirtti.

Yapay Elektronik Deri Büyük Bir Gelişme

Araştırmanı lideri olan Profesör Madhu Bhaskaran, bu reknolojinin gerek akıllı robotlar gerekse de yeni nesil biyomedikal teknoloji alanlarında büyük bir gelişme olduğunu belirtti.

Elektronik cilt gorunumu Mühendistan
Acıya Karşı Tepki Veren Elektronik Deri Geliştirildi 3

Bhaskara: “Cildimiz acıya karşı beynimize hızlı sinyaller göndermek amacıyla tasarlanmış karmaşık bir yapıya sahip duyu organımızdır.” diye belirtiyor.

“Bugüne kadar hiçbir elektronik teknoloji, insanın sahip olduğu acı hissini hiç bu kadar gerçekçi bir şekilde modelleyemedi.”

“Geliştirdiğimiz elektronik deri, sıcaklık veya soğuk, basınç ağrı oluşturabilecek bir düzeye geldiğinde anında anında tepki verebilme özelliğine sahip.”

“Akıllı robotik malzemeler ve akıllı protezler üretmek için gerekli kompleks geri bildirim sistemlerinin ilerletilmesinde çok önemli bir adım attık.”

Acı duyusu prototipinin yanında, araştırma ekibi ayrıca sıcaklık ve basıncı algılayıp cevap veren bükülebilir bir elektronik cihaz geliştirdi.

Çalışmanın geçici patent başvurusu da yapıldı ve bu çalışma daha önce de patenti alınmış 3 teknolojiyi birleştiriyor.

  • Esnetilebilir Elektronikler
  • Beyni Taklit Eden Bellek
  • Sıcaklığa Duyarlı Kaplama

Baskı sensörü prtotipi, uzun vadeli bellek hücreleri ile esnetilebilir elektronikleri bir araya getirirken, ısı sensörü ise sıcaklığa duyarlı kaplama ve belleği birleştiriyor. Acı sensörü ise bu 3 teknolojinin hepsini birleştiriyor.

Doktora öğrencisi Ataur Rahman ise: “Mevcut bazı teknolojiler farklı seviyelerdeki acı duyusunu taklit etmek için elektrik sinyalleri kullandı. Fakat bu yeni cihazlar gerçek mekanik baskıya, sıcaklığa ve acıya tepki verebiliyor.” dedi. Her prototipte yer alan bellek hücreleri; baskı, sıcaklık veya acı eşiğine ulaştığında bir tepkiyi tetiklemek ile sorumlu olduğunu da belirtti.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu