Elektrikli Araçlar Nasıl Çalışır? (Video Anlatım)
Tüm dünya fosil yakıt kullanımını azaltmak için birtakım politikalar uyguluyor. Fosil yakıt tüketiminin en fazla gerçekleştiği otomotiv sektöründe de günümüzde elektrikli araçların yükselişine tanıklık etmekteyiz. Peki Türkiye’nin de geçtiğimiz aylarda tanıtımını yaptığı elektrikli araçlar nasıl çalışır? Aşağıdaki videoda Tesla Model S aracı üzerinden elektrikli araçların çalışma prensibini ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Not: Videoyu izlerken Türkçe alt yazı seçeneğini açmayı unutmayınız.
Gürültüsüz, yüksek verimli ve sıfır emisyona sahip olan elektrikli araçlar 2025 yılına kadar birçok ülkede geleneksel içten yanmalı motora sahip olan araçların pabucunu dama atacak gibi gözüküyor. Yıllar içerisinde yarı elektrikli yani hibrit araçlar üretildi ve şuan bile dünya üzerinde aktif olarak kullanılan birçok hibrit araç bulunmaktadır. Ama artık daha verimli ve sıfır emisyona sahip araçların yaygınlaşması petrole olan bağımlılığın bir nebze de olsa azaltılması için büyük önem arz etmektedir.
Elektrikli araçların en önemli temel bileşenleri; indüksiyon motoru, lityum iyon bataryalar ve güç dönüştürücüsü yani inverterlerdir. Elektrikli araçlar temel olarak lityum iyon bataryalarda depolanan DC enerjinin inverter yani DC-AC güç dönüştürücüsü ile indüksiyon motorunun döndürülmesiyle çalışır.
Elektrikli araçlar %100 temiz enerji kaynaklarının kullanımına geçiş için çok önemli rol oynamaktadır. Çünkü atmosfere yayılan sera gazlarının artışına ulaşım araçları da azımsanmayacak bir oranda katkı sağlamaktadır. Ancak elektrik araçların yaygınlaştırılmasında dikkat edilecek en önemli nokta bu araçların şarj etmek için kullandığımız elektriğin de yenilenebilir enerji kaynakları ile üretilmiş olması gerekmektedir. Yoksa elektrikli araçların yaygınlaştırılması daha fazla fosil yakıt tüketimine sebep olabilir.
İçeriğimizdeki video ile elektrikli araçlar nasıl çalışır? sorusunun cevabını aldığınızı umuyoruz. Konu ile ilgili anlamadığınız veya merak ettiğiniz şeyler varsa yorum olarak belirtmeyi unutmayınız.