Teknoloji

Ekran Tazeleme Hızı yani Ekran Yenileme Hızı (Hz) Nedir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Genellikle diz üstü bilgisayar veya monitör alırken özelliklerin arasında Hertz olarak ifade edilen ekran tazeleme hızı veya ekran yenilene hızı karşımıza çıkıyor. Peki Hz birimi ile ifade edilen bu değerler ne anlama geliyor? bilgisayar veya monitör seçerken bu parametreler ne kadar önemli? Bu içeriğimizde sizlere bu soruların cevaplarını derledik.

Ekran Tazeleme Hızı (Yenileme Hızı) Nedir?

Ekran tazeleme hızı veya yenileme hızı, ekranın görüntüyü güncelleme sıklığını ifade eder ve Hertz (Hz) birimi ile ölçülür. Ekrandaki görüntünün birbiri ardına yenilenmesinde aradaki süre de milisaniye (msn) cinsinden ifade edilir. Daha yüksek yenileneme hızı daha iyi bir oyun veya işlem performansı sunmaktadır.

Örneğin 240 Hz olarak gördüğümüz bir ekran görüntüyü saniyede 240 kez yenilediği anlamına gelir. Bu değer ne kadar yüksekse görüntüyü çok daha akıcı görürsünüz. Bu da PubG, Counter Strike gibi rekabetçi oyunlarda size büyük bir avantaj sağlayabilmektedir.

Ekranın yenilenme sıklığı ne kadar fazla olursa görüntü kalitesi ve akıcılığı da o kadar fazla olur. Görüntü detaylarını daha fazla görmeye başlarsınız. Özellikle oyuncular için yüksek ekran tazeleme hızı demek, yüksek FPS ve daha akıcı bir oyun deneyimi anlamına geliyor. Sadece oyuncular için de değil video tasarım gibi görüntü odaklı işler yapan kişiler için de oldukça önemlidir.

Bilgisayar seçiminde ekran özelliklerinde ekran frekansı olarak da görebileceğiniz bu değer ayrıca ekran kartınıza ve işlemcinize de bağlıdır. Yani masaüstü bilgisayarınıza 144 Hz monitör aldınız diyelim. Eğer sistem gücünüz saniyede maksimum 60 kez yenilemeye izin veriyorsa 144 Hz yenileme hızı alamazsınız. Bu nedenle sistem özelliklerine uyumlu monitör seçimi yapmalısınız. Bu şekilde gereksiz yere para da harcamamış olursunuz.

Yenileme hızı tablo gösterim konsepti

Dizüstü bilgisayarlar size hali hazırda kurulmuş olarak verildiği için ekran, işlemci ve ekran kartı birbirleriyle uyumludur. Bundan dolayı laptop alırken etiketinde gördüğünüz ekran tazeleme hızını alırsınız. Ama laptopu bağlamak için bir monitör arayışındaysanız. Bilgisayarı ilk aldığınız zamanki ekran yenileme hızına uygun bir monitör seçmelisiniz. Bilgisayarınızın 144 Hz ile çalışırken siz 240 Hz harici monitör alırsanız sadece gereksiz yere fazla para ödemiş olursunuz. Çünkü 240 Hz yenileme hızını bilgisayar size sağlamayacaktır ve görüntü 144 Hz olarak size ulaşacaktır.

Ekran Tazeleme Hızı Kaç Hz Olmalı?

Yüksek yenileme hızı almanız oyunları daha akıcı oynamanızı sağlar. Bu yüzden de eğer oyun amaçlı bir laptop veya monitör alacaksanız. Minimum 144 Hz ekran yenileme hızı sizin için ideal olacaktır. Ama gündelik işler için kullanacağınız bir bilgisayar için ise 60 Hz’lik yenileme hızı yeterli olur. Çünkü ekran yenileneme hızları arasındaki farkı sadece oyunlarda anlayabilirsiniz.

Ekran Tazeleme Hızında Sistem Özelliklerinin Önemi

Yüksek ekran yenileme hızı için sistem özelliklerinizin de yüksek olması gerekmektedir. İşlemcinizin ve ekran kartınızı gücü size daha yüksek FPS ve yenilene hızı sağlayacaktır.

Tabi sistem özelliklerinin yanı sıra oynanan oyunların işlemci ve ekran kartı üzerinde ne kadar kaynak tükettiği ve hangi çözünürlükte çalıştığı da önemli bir etkendir. Yüksek performanslı ve yüksek çözünürlükteki oyunlarda doğal olarak daha düşük FPS ve yenileme hızı alırsınız. Çözünürlüğü grafik ayarlarından düşürerek de bu yenileneme hızınızı arttırabilirsiniz.

Kısacası işlemci ve ekran kartınız ne kadar yüksek özelliklere sahipse oyunları daha yüksek FPS ve yenileme hızıyla oynarsınız. Bu bağlamda da sistem özelliklerinizi çok iyi seçmelisiniz ve ihtiyacınıza uygun bilgisayar yapılandırmasını seçmelisiniz.

Çeşitli Yenileme Hızlarını Destekleyen Sistem Özellikleri

İçeriğimizin önceki kısımlarında da belirttiğimiz gibi yenileme hızı sadece monitöre bağlı değildir. Önce sistem özelliklerinizin yüksek yenileme hızını desteklemesi gerekmektedir ve daha sonra da ekranın bu yenileme hızı sağlayıp sağlayamadığı kontrol edilmelidir. Aşağıda çeşitli yenileme hızlarına göre örnek sistem yapılandırmalarını inceleyebilirsiniz.

1920×1080 144 Hz

  • CPU: Intel® Core™ i5-11600K
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 3060
  • RAM: 8 GB
  • Depolama: 32 GB Intel Optane Bellek/1 TB HDD
  • Ekran: 1920×1080/144 Hz yenileme hızı

1920×1080 240 Hz

  • CPU: Intel® Core™ i7-11700K
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 3070
  • RAM: 16 GB
  • Depolama: 512 GB Intel SSD/1 TB HDD
  • Ekran: 2560×1440/144 Hz yenileme hızı veya 1920×1080/240 Hz yenileme hızı

1920×1080 360 Hz

  • CPU: Intel® Core™ i9-11900K
  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 3080
  • RAM: 32 GB
  • Depolama: 1 TB Intel SSD/2 TB HDD
  • Ekran: 3840×2160/120 Hz yenileme hızı, 2560×1440/240 Hz yenileme hızı veya 1920×1080/ 360 Hz yenileme hızı

Sonuç olarak eğer oyun oynamayan veya düşük performanslı (düşük sistem gereksinimleri gerektiren) oyunları oynuyorsanız, yüksek yenileme hızına sahip bir bilgisayar almanıza gerek yok. 120 Hz yenileme hızı fazlasıyla yeterli olacaktır. Bu sayede de gereksiz yere de para harcamamış olursunuz.

Kaynak
Intel

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu