Albert Einstein, bilim tarihine damga vurmuş çok önemli bir bilim insanıdır. Öyle ki bu yazımızda onun daha az bilinen farklı bir yönünü ele aldık. Einstein düşünce deneyleri ve daha fazlasını bu yazımızda sizler için derledik.
Maddenin Varoluşu Nedir? Einstein Düşünce Deneyleri Örneklemeleri
20.yüzyılın en çok araştırılan konuları ve fizik biliminin gelişimi 1900’lü yılların başından bugüne merak edilen konular arasında yer alıyor. İngiliz fizikçi Isaac Newton klasik mekaniğin temelini oluşturan evrensel kütle çekimini ve hareketin üç kanununu ortaya koymuştur. Maddenin davranışlarını ele alan bu hareketin 3 kanunu dediğimiz olay sayesinde Newton mekaniği dediğimiz fizik kuralları ortaya çıkmıştır.
Bir Enerjiden Meydana Gelen Madde Nasıl Oluşuyor?
Hızlıca 20.yüzyıla geçiş yapacak olursak Isaac Newton hayranı olan Albert Einstein da kendi yöntemleriyle düşünce deneyleri yapan bir bilim insanıydı. Bu aslında maddenin varoluşunun bir araştırmasıydı. Maddenin davranışını Newton genel hatlarıyla zaten çözmüştü. Evrenin, galaksinin ve gezegenlerin nasıl oluştuğundan tutun da en küçük madde yapı taşının davranışını bile açıklamak için bir ömür bilimsel araştırma yapan bir bilim insanıydı Albert Einstein.
Einstein düşünce deneyleri günümüz matematiği, fizik bilimi ile halen mantıklı gelen açıklamalar ile aslında bu araştırmaların ne denli doğru olduğunu gösteren bir kanıttı.
Hatta bazı teorileri CERN gibi bilimsel araştırma merkezlerinde deneyler sayesinde kesinleşti bile…
Birçok bilim adamına, fizik bilimi araştırmalarına konu olan maddenin varoluşu davranışı gibi sorgulamalar sayesinde evreni, galaksiyi, gezegenleri ve diğer her şeyi anlayabiliyoruz.
Şimdi izleyeceğiniz video ile bunu daha net anlamak mümkün olacak. Evren, Uzay Bilimi, Fizik Bilimi gibi merak uyandıran konularda videolar yapan bu güzel, bilgilendiren, merak edilen konuları araştıran YouTube Kanalını takip etmenizi tavsiye ederim.
Einstein düşünce deneyleri ile örneklemelerinin de tarif edildiği videoda fizik bilimi ve uzay biliminin, zamanın, maddenin vs. vs. aslında yaradılışın anlamını ne kadar harika bir düzenin içinde bulunduğumuzu anlıyoruz.
Einstein Düşünce Deneyleri Bize Neyi Anlatıyor?
Videodaki iki örneklemeden yola çıkacak olursak; kütle enerji eşitliği teoremi ile sadece matematik işlemleriyle yapılan hesaplamalarının bir noktadan sonra yetersiz olduğunu; deneyler sayesinde, yer çekimine, evrenin şartlarına uyarlandığı zaman işin aslında görünenden çok farklı olduğunu anlamaktayız. A cisminin 1000 gram B cisminin 1 gram olduğunu düşünün. (A+B) bileşik nesnesi 1001 gram… A cismini yukarıdan aşağıya bıraktığınızda B cisminden ağır olması nedeniyle daha hızlı bir düşüş eğilimi matematiğe göre açıklanabilir bir gerçek. Hafif olan B cismi ise daha yavaş düşecektir. Peki (A+B) her iki cisimden de daha ağır olduğu için matematiğe göre daha hızlı düşer mi?
Peki işin içine fizik; haliyle yer çekimi, sürtünme kuvveti, çekim kanunu girerse? İşte fizik tamda bu noktada bizi aydınlatıyor. Fiziğe yani yer çekimi kanununa, sürtünme kuvvetine göre yavaş olan B nesnesini A’ya bağlarsanız A nesnesini de bu fizik kuralları gereği yavaşlatacaktır diyor. Einstein düşünce deneyleri örneklemesi de bize bunu anlatıyor. Peki ya zaman nedir? Kime veya neye göre zaman kavramı?
Einstein Düşünce Deneyleri ile Zaman Kavramı ve Işık Hızı
Maddelerin özündeki enerjinin ışıktan ibaret olduğunu (tabiri caizse) söyleyen Einstein, zamanı büken tek şeyin ışık olduğu kanaatine varmıştır. Işığın foton teorisi ve İzafiyet teorisi kavramları ışık hızının zaman kavramına etki eden tek etken olduğunu söylüyor.
Işık hızı yani ışığın boşluktaki hızı, genellikle ”c” ile gösterilir, fiziğin birçok bölümünde kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Kesin değeri 299.792.458 m/s’dir. Bu hıza yaklaşan bu hıza ulaşan her nesne için zamanın yavaşladığını da bu videodaki Einstein düşünce deneyleri örneklemesi ile anlayabilirsiniz.
İkizler Paradoksu
Einstein bir ikiziniz olduğunu ve bu ikizinizin de ışık hızına çok yakın hızlarda hareket eden bir uzay aracı ile uzaya gönderildiğini uzun zaman boyunca da orada kalabilmesinin mümkün olduğunu var saymanızı söylüyor. Aradan yıllar geçti, maddenin davranışının ve bir zaman diliminin içinde yaşayan sizin yaşlanacağınızı ancak uzayda ışık hızına yakın hızlarda hareket eden ikizinizin size göre daha yavaş yaşlanacağını söylüyor. Google’da arama yaparsanız bu konu ile ilgili de birçok video animasyon bulabilirsiniz.
Sonuç ve Tavsiyeler
İnsanoğlu yıllardır maddenin varoluşunu, evreni galaksileri ve gezegenlerinin varoluşunu sorguluyor. VidX TV Türkiye Youtube kanalı gibi kaliteli içerik üreten birçok Youtube kanalı ile bilim konusunda merak edilen konularda bize bir şeyler öğreten harika videolar var. Merak ettiğiniz ancak görmeden aklınıza gelmeyecek konuları bizler için araştırıyor derliyor ve video haline de getiriyorlar. Tabi size önerim bir bilginin kaynağını en az üç beş yerden hatta en az bir kitaptan teyit etmenizdir. İnternet ucu bucağı olmayan bir derya misali. Kaybolmamak bazen pek mümkün olmuyor, bilgi kirliliği de çok fazla. Bu yüzden doğru bilgilerin paylaşıldığı kaliteli içerik üreten bu tarz kanalların da büyümesi daha görünür hale gelmesi de bilgi kirliliğinin azalmasını sağlayacaktır kanaatindeyim.
Başka güzel yazılarda bilginin etkileşimi artırdığı konularda yine görüşmek üzere esen kalın hoşça kalın!
Einstein düşünce deneyleri ile alakalı sorularınızı ve önerilerinizi yorum kısmından belirtebilirsiniz.