İnşaatDoğa ve Çevre

Dünya’nın İlk Karbon Betonlu Binası İnşa Ediliyor

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Dezeen’den bir rapora göre, Dresden Teknik Üniversitesi’nden araştırmacılar, Alman mimarlık firması Henn’den uzmanlarla birlikte dünyanın ilk karbon betonlu binasını geliştiriyor.

Projenin arkasındaki ekip, “C³ – Karbon Beton Kompozit” adlı inşaat yeniliklerini geliştirmeyi amaçlayan Alman Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı tarafından finanse edilen bir araştırma projesinin parçası olarak, binanın betonunu çelik çubuklar yerine karbon fiberlerle güçlendirmek için yeni bir yöntem kullanacak. “.

Karbon Betonlu Bina İnşaat Sektöründe Karbon Emisyonlarını %50’ye Kadar Azaltabilir

Bina, şu anda TU Dresden Üniversitesi kampüsünde yapım aşamasındadır. Henn, karbon beton malzemesinin geleneksel betondan dört kat daha güçlü olduğunu ve aynı zamanda ekstra yapısal bölümlere olan gereksinimin azalması nedeniyle dört kat daha hafif olduğunu söylüyor.

Yeni geliştirilen karbon beton, çok daha az beton kullanırken aynı yapısal dayanıma izin verir. Henn web sitesinde, “Bu yeni yapı malzemesiyle, hafif ancak sağlam karbon fiberler esnek ve kaynak tasarrufu sağlayan bir yapıya olanak tanıyor. Bu yenilikçi malzemeye dönüşüm, inşaattan kaynaklanan CO2 emisyonlarını %50’ye kadar azaltabilir,” diye açıklıyor Henn. Benzer şekilde, İngiltere’nin ikinci yüksek hızlı demiryolu hattının arkasındaki geliştiriciler, kısa süre önce, betonun çelik çubuklar yerine grafen ile güçlendirildiği ve aynı zamanda inşaatın karbon emisyonlarını yüzde 50’ye kadar azaltan bir 3D baskı inşaat yöntemi kullanacaklarını duyurdular.

Yeni Bir Mimari

Spesifik olarak, The Cube için kullanılan beton, piroliz olarak bilinen bir termal ayrışma işlemi yoluyla neredeyse saf karbon kristallerinin çıkarılmasıyla yapılan, karbon fiber iplikle güçlendirilecektir. İplik daha sonra betonun sertleşmeden önce üzerine döküldüğü bir ağ şeklinde dokunur. Karbon fiber, paslanmadığı için karbon beton sistemi ayrıca çelik çubukla güçlendirilmiş betona göre daha fazla dayanıklıdır. Su sızmasını önlemek için genellikle daha fazla kalınlık gerektiren çelik çubukların olmadığı yapılar çok daha ince olabileceğinden Henn, bunun “çevre bilincine sahip bir tasarım olarak öne çıktığını söyledi.

Henn, bu nedenle, The Cube’un katlanarak duvar haline gelen bir çatıya sahip olacağını ve duvar ve çatının “organik bir süreklilik olarak işlevsel olarak birbiriyle birleşmesine” izin vereceğini söylüyor. Bu tür projeler sadece yeni bir mimari tasarım biçimi değil, aynı zamanda çevreye çok daha az zarar veren bir inşaat yöntemi de açıyor. Aşağıdaki The Cube yapım sürecini özetleyen bir videoya göz atın.

Kaynak
Interesting Engineering

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu