Dünya’nın İlk Fosilsiz Çeliği İsveç’te Üretildi
Fosilsiz çeliğin ilk müşterisi de Volvo.
Reuters’ın raporuna göre, İsveçli firma HYBRIT, 18 Ağustos 2021 Çarşamba günü, dünya’da bir ilk olan kömür kullanmadan ürettiği fosilsiz çeliğin müşteri teslimatını gerçekleştirdi. Şirket, küresel sera gazı emisyonunun yaklaşık %8’ni oluşturan çelik endüstrisini altüst etmeyi hedefiyor.
İsveçli çelik üreticisi SSAB ve kamu kurumu olan Vattenfall firmalarının da ortaklığını yaptığı HYBRIT firması ilk fosilsiz çeliği de İsveçli otomobil üreticisi Volvo’nun ağır vasıta üretim kanadı olan Volvo AB’ye gönderdi. Hedef ise 2026 yılına kadar fosilsiz çeliği tamamen ticarileştirmek.
Çelik Endüstrisinde Yeşil Devrim
18 Ağustos Çarşamba günü yapılan basın toplantısında İş, Endüstri ve İnovasyon bakanı olan İbrahim Baylan: “Endüstri, yeşil enerji ile çalkalandığını ve HYBRIT’ın fosilsiz çeliğin üretim aşamasına ilk olarak İsveç’in kuzeyinde yer alan Lulea bölgesinde 1 yıl önce başladı. Hedefleri ise cevher-bazlı çelik üretiminde yıllardır kullanılan kok kömürünü tamamen devre dışı bırakmak.
HYBRIT, karbonsuz elektrik ve hidrojeni çelik üretim işlemin de kullanarak fosilsiz çeliği üretmiş oldu. Şirket, kömürün koklaştırılmasının yerine hidrojeni indirgeyici olarak kullanıyor. Şirket ayrıca geleneksel kömür ateşlemeli fırınlar yerine çeliği eritme işlemi için elektrik ark fırınlarını kullanıyor. Şirket hidrojen elektrolizörleri ve elektrik ark ocaklarının yalnızca yenilenebilir enerjiden üretilen elektrikle çalıştığını ve kullanılan demir cevherinin sadece fosilsiz madencilik işlemlerinden geldiği belirtiyor. SSAB ise amaçlarının 2026’ya kadar fosilsiz çeliği ticari ölçekte üretime geçmesi olduğunu söyledi. Nisan ayında da Volvo, bu yıl üretime başlayacakları elektrikli tırları için HYBRIT ve SSAB firmalarının üreteceği yeşil çeliği kullanacaklarını açıklamıştı.
Yeşil Çelik, 3D Baskı CO2 Emisyonunun Büyük Oranda Düşürecek
Çelik üreticisi SSAB web sitesinde yaptığı açıklamada, yüksek fırınlarının elektrik ark fırınlarına dönüştürülmesinin İsveç’teki CO2 emisyonlarını 2025 yılına kadar % 25 oranında azaltmaya yardımcı olacağını belirtiyor. HYBRIT ve SSAB’nin hamlesi, karbon emisyonlarını büyük ölçüde azaltmaya yönelik küresel bir girişim olarak görülebilir.
Skanska Costain STRABAG Ortak Girişimi gibi diğer şirketler, çelik çubukları güçlendirmeden beton yapıların inşa edilmesine olanak tanıyan, güçlendirici bir iç kafes deseni kullanan yeni 3D baskı ile yapı yöntemleri geliştiriyor. Bu tür girişimler, 2018 raporuna göre üretilen her bir ton çelik için atmosfere 1,85 ton CO2 salınıyor. Bu bağlamda yeşil fosilsiz çelik, küresel iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir yere sahip olabilir.