Yenilenebilir EnerjiEnerjiRüzgar Enerjisi

Dünyanın En Büyük 10 Rüzgar Santrali

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Rüzgar, yenilenebilir enerji kaynakları arasında güneş ile birlikte en popüler olanıdır. Dünya’da da birçok ülke rüzgar enerji santralleriyle elektrik tüketimlerinin bir kısmını karşılamaya başladılar. Bu santrallerden bazıları o kadar büyük bir elektrik üretim kapasitesine sahip ki bazı termik santrallerini bile geride bırakıyor. Rüzgar santrali (çiftliği) hakkında daha fazla bilgi için “Rüzgar Enerji Santrali Kurulumu” adlı yazımızı okumalısınız. Bu yazımızda da dünyanın en büyük 10 rüzgar santralini derledik. Gelin şimdi bunları inceleyelim.

10) Sweetwater Rüzgar Enerji Santrali ,ABD

Kapasite: 585.3 MW Türbin Adedi: 392

Sweetwater Rüzgar Enerji Santrali

Listemize 585.3 MW kurulu güce sahip 392 adet General Elektrik (GE) ve Siemens marka türbinlerden oluşan Sweetwater rüzgar santali ile başlıyoruz. Bu rüzgar enerji santrali, Texas eyaletinin Nolan ilçesinde yer almaktadır. 2003 yılından beri işletme hakları Duke Enerji and Infigen Enerji firmalarına aittir. Bu santral 2007 yılına kadar 5 aşamada inşa edilmiştir.

9) Gemini Rüzgar Santrali, Hollanda

Kapasite: 600 MW Türbin Adedi: 150

Gemini Rüzgar Santrali

9. sırada Hollanda’da inşa edilen, London Array rüzgar santralinden sonra gelen Dünya’nın en büyük 2. deniz üstü (off-shore) rüzgar enerji santrali var. Gemini rüzgar çiftliği, 150 adet Siemens SWT-4.0 türbiniyle 600 MW’lık bir güç kapasitesine sahiptir. (Rüzgar türbinleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye “Rüzgar Türbini Nedir ?” yazımızdan ulaşabilirsiniz.) Bu santralin projesi 2015 yılında başlayıp 2017 yılında tamamlandı. Aynı yıl da devreye alındı.

8) London Array Off-Shore Rüzgar Santrali, İngiltere

Kapasite: 630 MW Türbin Adedi: 175

London Array Off-Shore Rüzgar Santrali

Dünya’nın en büyük deniz üstü rüzgar enerjisi santrali olma özelliği taşıyan London Array 175 rüzgar türbinin oluşturduğu 630 MW’lık kurulu gücüyle Birleşik Krallıktaki yarım milyon eve temiz enerji sağlıyor. Bu rüzgar çiftliği yılda 925 tondan fazla CO2 emisyonunu azaltıyor.

Yeryüzündeki dağ ve şehir gibi engellerin rüzgar hızını ve miktarını olumsuz yönde etkilemesi sebebiyle deniz üstü rüzgar santralleri her geçen gün daha da popüler hale gelmeye başlıyor.

7) Horse Hollow Rüzgar Santrali , ABD

Kapasite: 735 MW Türbin Adedi: 421

Horse Hollow Rüzgar Santrali

Teksas eyaleti ABD’nin rüzgar cenneti konumunda bu bölgede rüzgar kapasitesi o kadar yüksek ki rüzgar enerjisi arazi sahipleri ve yatırımcılar için çok cazip hale geliyor.

735 MW temiz enerji kapasitesiyle en büyük 7. rüzgar çiftliği olan Horse Hollow santrali Nolan ve Taylor bölgelerinde 100.000 dönümden fazla bir alana yayılmıştır. Bu santral 2009 yılından bu yana işletilmektedir ve inşaatı da 3 aşamada tamamlanmıştır. İlk aşamada 142 adet 1.5 MW GE türbini, 2. aşamada 130 adet 2.3 MW Siemens türbini ve son aşamada da 149 adet 1.5 MW GE marka rüzgar türbinleri kurularak toplam 421 adet rüzgar türbini ile santralin yapımı tamamlanmıştır.

6) Fowler Ridge Rüzgar Santrali, ABD

Kapasite: 750 MW Türbin Adedi: 537

Fowler Ridge Rüzgar Santrali

Fowler Eidge rüzgar çiftliği ABD’nin Indiana eyaletinde 50.000 dönümlük bir araziye kurulmuştur. Bu rüzgar santralinin tüm işletim hakkı %50’şer hisseyle Dominion Kaynakları ve BP Alternatif Enerji Kuzey Amerika firmalarına aittir.

537 adet türbinin oluşturduğu 750 MW’lık bir temiz enerji ABD’deki 200.000 hanenin elektriğini rahatlıkla karşılayabiliyor.

5) Roscoe Rüzgar Santrali, ABD

Kapasite: 781 MW Türbin Adedi: 627

Roscoe Rüzgar Santrali

ABD’nin Texas eyaletinin Roscoe bölgesinde bulunan bu rüzgar çifliği bir zamanlar dünyanın en büyük rüzgar enerji santraliydi. 100.000 dönümlük bir araziye yayılan olan bu santral 265.000 evin elektrik ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor.

Roscoe Rüzgar Enerji Santrali’nin yapımı 4 aşamada tamamlandı. İlk aşama 1 MW’lık 209 adet Mitsubishi rüzgar türbini kullanılarak 2008 yılında tamamlandı. İkinci aşama ise aynı yılda 55 adet 2.3 MW’lık Siemens türbinleri kurularak gerçekleşti. 2009 yılının ortalarında ise 1.5 MW gücünde 166 adet General Elektrik (GE) marka türbinler kurularak üçüncü aşama gerçekleşti. Dördüncü ve son aşama ise 197 adet 1 MW Mitsubishi marka türbinler kurularak tamamlandı.

4) Jaisalmer Rüzgar Santrali, Hindistan

Kapasite: 1065 MW

Jaisalmer Rüzgar Santrali

Jaisalmer Rüzgar Enerji Santrali Hindistan’nın en büyük kara üstü (on-shore) rüzgar santralidir. Santral Arap denizinden gelen rüzgarı kullanarak 1065 MW temiz enerji üretebilmektedir. Bu santralde, eski 350 kW’lık türbinlerle 2.1 MW’lık en yeni modeller bir arada kullanılmaktadır.

3) Alta Rüzgar Enerji Merkezi , ABD

Kapasite: 1548 MW

Alta Rüzgar Enerji Merkezi

Kalifornya’nın Tehachapi dağında bulunan Kuzey Amerika’daki en büyük rüzgar enerji merkezi olan Mojave Rüzgar Çiftliği olarak da bilinen Alta Santrali 3200 dönümlük bir alanı kaplamaktadır. Ayrıca Alta Çiftliği, deniz seviyesinden 900 m ile 1800 metre rakıma kurulmuştur.

2) Muppandal Rüzgar Santrali , Hindistan

Kapasite: 1500 MW Türbin Adedi: 3000

Muppandal Rüzgar Santrali

Hindistan’ın Tamil Nadu bölgesinde bulunan Muppandal Rüzgar Enerji Santrali 3000 türbinden oluşan ve 1500 MW kapasiteye sahip bir santraldir. Tamil Nadu şehrinin inanılmaz bir rüzgar enerji potansiyeli vardır. Rüzagar enerji raporlarına göre bölgenin rüzgar kapasitesi yaklaşık 3050 MW’dır.

1) Gansu Rüzgar Santrali , Çin

Kapasite: 7900 MW Türbin Adedi: 7000

Gansu Rüzgar Santrali

Çin’deki hava kirliliği geçtiğimiz yıllarda tehlikeli seviyelere geldi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 1 milyon Çin vatandaşı havadaki toksinler sebebiyle geçtiğimiz yıllarda öldü. Bu yüzden Çin temiz enerji yatırımlarına başladı.

Çin’deki Gansu rüzgar enerji santrali 7000 türbinden oluşmakta ve yaklaşık 7900 MW’lık kapasitesiyle dünyanın en büyük rüzgar enerji santralidir. Bu santral ayrıca Jiuquan Rüzgar Enerji Merkezi olarak da biliniyor.

Maalesef bu santralin her yıl ürettiği enerjinin %60’ndan fazlası düşük talepten dolayı boşa gidiyor. Bu devasa rüzgar santrali küçük bir ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede ve 2020 yılından itibaren bu santralin 20.000 MW’lık bir güç çıkışına ulaşacağı bekleniyor.

Kaynak: Interesting Engineering

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu