
Dünya Sağlık Örgütü Cumartesi günü resmi olarak açıkladı! Gine ikinci Ebola salgınını yaşadı ve bu nedenle 12 kişi hayatını kaybetti.
DSÖ rakamlarına göre 16 teyit edilmiş vaka mevcut ve yedi olası enfeksiyon da, tespit edilmiş durumda. En son ortaya çıkan alevlenme çoğunlukla Gine, Liberya ve Sierra Leone’de 11.300’den fazla insanı öldürmüştü. Bu sefer ise sadece 12 kişi hayatını kaybetti.
DSÖ yetkilisi Alfred Ki-Zerbo, Ocak ayı sonunda hastalığın ortaya çıktığı güneydoğu Nzerekore bölgesinde düzenlenen bir törende, Gine’de ebola salgınının görüldüğünü ilan etmişti.
Ebola Salgını Nasıl İlerledi?
Uluslararası kurallara göre, Gine’nin salgının bittiğini ilan etmeden önce 42 gün – virüsün kuluçka süresinin iki katı – yeni bir vaka olmadan beklemesi gerekmekteydi. Üst düzey bir sağlık bakanlığı yetkilisi AFP’ye verdiği demeçte, bu bekleyiş, son kişinin 8 Mayıs’ta iyileştiğinin açıklanmasından haftalar sonra Cuma günü sona erdi. Sağlık Bakanı Remy Lamah da, salgının sona erdiğini açıkladı!
Cumartesi günü sağlık bakanlığı binasında düzenlenen etkinliğe yerel dini ve topluluk liderleri de dahil olmak üzere yaklaşık 200 kişi katıldı. DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada, “Toplum katılımı, etkili halk sağlığı önlemleri ve aşıların adil kullanımı” bu kez Ebola’nın üstesinden gelmenin anahtarıydı. BM kuruluşu, Gine’ye yaklaşık 24.000 doz aşı teslim ettiğini ve 2.800’den fazla cephe çalışanı da dahil olmak üzere yüksek risk altındaki 11.000 kişinin aşılandığını söyledi.
Cumartesi günkü törende salgının bitmiş olmasına rağmen hala herkesin tetikte olması gerektiği de vurgulandı. DSÖ Afrika Direktörü Matshidiso Moeti, ” Olası bir canlanma için tetikte kalmalı ve Ebola’daki uzmanlığın COVID-19 gibi diğer sağlık tehditlerine yayılmasını sağlamalıyız.” dedi.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yaptığı açıklamada, genetik sıralamanın önceki salgın ile en son salgın arasında bağlantılar gösterdiğini söyledi. CDC, bu yılki salgının o zamanlar “Batı Afrika salgınından kurtulan bir kişinin kalıcı enfeksiyonundan” kaynaklanmış olabileceğini belirterek, “güçlü ve devam eden hayatta kalma programlarının gerekliliğini” ve daha fazla araştırmayı vurguladı.
Ebola belirtileri ise, şiddetli ateş ve en kötü durumlarda durdurulamaz kanama. Hastalık genelde, vücut sıvıları ile yakın temas yoluyla bulaşır bu nedenle hastalarla yaşayan veya hastalara bakan kişiler en fazla risk altındadır.