
Artırılmış gerçeklik (AR), genellikle yeni şehir manzaraları, altyapı, tıp ve oyun deneyimleri oluşturmayı amaçlayan geleceğe yönelik bir teknoloji olarak değerlendirilir. Ancak yeni bir sanal gerçeklik uygulaması, karanlık geçmişle yüzleşmemize ve hayat kurtarmamıza yardımcı olacaktır.
Bir şirket yakın zamanda, dalgıçların birinci ve ikinci dünya savaşları sırasında denize atılan savaş zamanı mühimmatlarını kurtarmasına yardımcı olmak için tasarlanmış güvenlik sistemleri geliştirmek için yeni bir araştırma projesi başlattı. Denizin içindeki silahları tespit etmek için de AR teknolojisi kullanılıyor.
Dalgıçlar, Denizin İçindeki Silahları toplarken aşırı tehlikeyle karşı karşıya!
Almanya kıyılarında Kuzey ve Baltık Denizlerinin dibinde ikinci dünya savaşından kalan çok sayıda mühimmat var. Şu anda uzmanlar, kimyasal savaş ajanlarının miktarını kabaca 242.500 ton (220.000 metrik ton) olarak tahmin ediyor ve hepsini deniz tabanından kurtarmak pahalı olduğu kadar karmaşık da bir iş. Ama aynı zamanda bu maddeler ölümcül olabileceği için denizin bunlardan arınması gerekiyor. Denizin tabanını kaplayan kabuklar esas olarak metalden oluşuyor ve on yıllar boyunca tuzlu suya battıktan sonra giderek daha fazla korozyona uğradılar. Bu da, yalnızca çevre için değil aynı zamanda en son teknoloji aletlerle bile tehlike bölgesinin derinliklerinde çalışan profesyonel dalgıçlar için oluşturduğu riski ve tehlikeyi artırıyor.
Bunun ışığında, kuzey Almanya’daki bir grup şirket ve araştırma enstitüsü, su altı operasyonlarını geliştirmek için kapsamlı bir iş güvenliği sistemi tasarlamayı amaçlayan TOxAR projesini başlatmak için bir araya geldi. Yeni sistem, hem savaş reaktiflerinin (TNT gibi) su kaynaklı bileşenlerini hem de arsenik ürünleri ve hardal gazı gibi diğer zararlı kimyasal maddeleri algılayan ve ölçen bir dizi yeni sensöre dayanıyor.

AR donanımlı gözlükler dalgıçların hayatını kurtarabilir
Bu projeyle, önümüzdeki yıllarda, mühimmat kurtarma görevlerinde olan dalgıçlar , su altı bölgesini ıslanmadan önce sensör mızraklarıyla tarayabilir. Gerçek zamanlı iletişim de güvenlik sisteminin çok önemli bir özelliği olduğu için, bu mızraklara işlevsel navigasyon ve iletişim düğümleri sensörleri de eklenmiştir. Bu sayede, bir dalgıç su altındaki kirli kabukları yerinden çıkardığında, saçılan tehlikeli madde bulutları anında analiz edilerek dalgıcın tehlikeye girmediğinden emin olunabilir.