Uzay BilimleriBilimHaberlerHavacılık

Çin Mars’a İnsan Gönderme Projesini Açıkladı

Çin gözünü Mars'a dikti!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Global Times’ın haberine göre, Çin’in go-to roket üreticisi, ülkenin Mars’a yapılacak mürettebatlı görevleri için bir yol haritası açıkladı.

Ülkenin planları kalıcı bir Mars üssünü de içermesine rağmen, NASA, SpaceX veya başka bir konvansiyonel uzay gücü muhtemelen onları yenecek. Ama Çin’in öne çıkıp Kızıl Gezegen’e ilk insanları indirmek gibi arzulu hedeflere bağlı olduğunu görmek herkes tarafından oldukça heyecanla karşılandı.

Global Times’ta yer alan habere göre, devlete ait China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT) Başkanı Wang Xiaojun, planlarını Küresel Uzay Araştırmaları Konferansı’nda gerçekleşen bir konuşma sırasında açıkladı.

Projenin teknoloji hazırlık aşaması olarak da adlandırılan birincil aşamanın, Mars örneklerini incelemek ve Mars’ta gelecekteki insan kurulumu için herhangi bir üs bölgesini keşfetmek için tasarlanmış robotları içereceği bildiriliyor. Daha sonra, ikinci aşama, kalıcı bir üs inşa etmeyi ve insanları oraya göndermeyi içeriyor. Final aşaması olan üçüncü aşamada ise, Dünya’dan Mars’a doğru büyük ölçekli kargo filoları gelişme ve yerleşme adına yola çıkacak gibi görünüyor. Akademiye göre, aşamaların program tarihleri 2033, 2035, 2037, 2041, 2043 gibi tarihler olabileceğe benziyor.

Yeni bir fikir olmasa da bir gezegenin yüzeyini yörüngesel irtifalara bağlayan dikey bir ulaşım inşa etme fikrinin Mars gibi bir gezegende uygulanması son derece zor olacaktır, çünkü böyle görkemli bir mühendislik başarısı için gerekli teknolojik beceriler henüz mevcut olmayabilir.

Çin’in uzayla ilgili akıl almaz projeleri olan diğer şirketlerin yanında yarışa girmesi hem şaşırtıcı hem de heyecan verici gözüküyor. SpaceX, NASA gibi uzay konusunda bir imza olmuş kurumların yanında Çin’in ne kadar şansı olduğu ise şimdiden tartışma konusu oldu. Yine de böyle bir projeye adım atmanın bir başarı göstergesi olduğu su götürmez bir gerçek.

Kaynak
Interesting Engineering

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu