Bu yazıda çelik çatı hakkında detaylı bilgi verilerek, çelik çatının modelleri ve avantajları ele alınacaktır.
Çelik Çatı Nedir?
Çelik çatı, çelik profillerin birleştirilerek çatı iskeleti oluşturulduktan sonra arası panellerle kaplanarak binanın üstüne yerleştirilen çatı türüdür. Çelik malzemelerden yapılan bu çatı, dayanıklı ve hafif olduğundan dolayı çelik yapıların çatıları için tercih edilir. Bu çatı çeşidi genellikle, çelik konstrüksiyon fabrika, hangar, büyük depolar, sağlam betonarme binaların tavanında ve çeşitli iş yerlerinde kullanılır.
Birçok bina, endüstriyel yapılar, sosyal tesisler ve apartmanlarda tercih edilen bu çatı türü, betornarme yapılardaki çatılardan oldukça farklı olduğu için kullanımı yaygınlaşmıştır. Çeliğin inşaatlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından sonra, çatıların yanı sıra ara kat ve asma kat, taşıyıcı sütun ve kirişler de bu dayanıklı malzemeden üretilmeye başlanmıştır.
Çelik Çatının Avantajları Nelerdir?
Çelik çatının birden fazla avantajı vardır. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir.
- Çelik, demirin karbonla birleştirilmiş halidir. Demirden daha dayanıklı, paslanmayan ve daha hafif bir yapısı vardır.
- Bu çatılar en sağlam çatı türlerinden birisidir. Güçlü çelik profillerle zenginleştirilmiş olan bu çatı, uzun süre kullanılabilir. Her türlü doğal afete ve zorlu hava koşullarına karşı oldukça dayanıklı olan bu çatılar, binaları daha sağlam ve güvenilir hale getirir.
- Sağlamlığı sayesinde düşme veya yıkılma riski çok az olan bu çatı türü, yalıtım yapmak için oldukça elverişlidir. Isı ve ses yalıtımı kolay bir şekilde yapılabilir.
- Betonarme yapılardaki çatılar kadar bakım maliyetleri fazla değildir.
- Bu çatı türü esnek ve hafif yapısından dolayı binalara şık bir görünüm kazandırır. Bununla birlikte farklı çatı şekilleri kolaylıkla oluşturulabilir.
- İstenilen şekilde tasarlanabilen, projeleri kolayca çizilebilen, statik ölçümlerinin kolaylığı sayesinde farklı görünüm kazandırma imkanı sunar.
- Bu çatı hem proje ve planlama konusunda esneklik sunarak önceden hazırlanıp sonra montajlanabilir. Bunun yanında işçilik ücreti daha az olduğundan betondan yapılan çatılara göre toplam maliyetinin düşük olduğu söylenebilir.
- Bu çatı türü zaman ve mekândan fazlasıyla tasarruf eder. Bu sayede hızlı bir şekilde imal edilebilir.
- Doğa dostu da olan bu çatı türü, geri dönüştürülebilir. Bunun yanı sıra betonarme yapılar kadar çevresel atık yapmaz.
- Hafif yapısından ve montajının basit olmasından dolayı pek çok kez kaldırılıp kurulabilir.
- Çelik çatılar deprem gibi çok ciddi doğal afetler karşısında da oldukça dayanıklı olduğu için kullanımı yaygınlaşmaktadır.
- Yazın serin, kşın sıcak tutarak mevsimsel şartlara ayak uydurur.
Çelik Çatı Modelleri Nelerdir?
Bu çatının pek çok modeli vardır. Bu modeller farklı yapım tekniklerine sahip olduğu gibi çeşitli binalarda kullanılır. Söz konusu modeller aşağıdaki gibidir:
1- Kenet Çatı Modeli: Kenet makinesiyle üretilen bu çatılar, %5 eğime sahiptir.
2- Tonoz Çatı Modeli: Galvaniz, ahşap, plastik ve cam gibi malzemelerin bir araya getirilmesiyle yapılan bu çatı modeli, koridor şeklindedir.
3- Çelik Konstrüksiyon Çatı Modeli: Birden fazla çelik malzemenin birlikte kullanılmasıyla yapılır.
4- Uzay Çatı Modeli: Farklı ağ kaplamaları olan bu model, yüzme parklarında, endüstriyel tesislerde, spor tesislerinde, fuarlarda, sergilerde, fabrikalarda, depolarda veya depolama alanlarında, stadyumlarda, otoparklarda kullanılır
5- Kırma Çelik Çatı Modeli: Binanın her tarafında yatay düzlemler ve oluklar bulunan ve binanın her iki yanında eğimli olan çatıdır.
6- Fenerli Çelik Çatı Modeli: Genellikle beşik çatı ve saçak birleşimi olan ve yapısında sıra sıra cam pencere bulunan bir çatıdır.
7- Set Çelik Çatı Modeli: Üçgen veya fener çatıların yan yana getirilerek güneş enerjisinden maksimum düzeyde yararlanabilen bir çatı türüdür.
8- Polikarbon Çatı Modeli: Şeffaf polikarbonla kaplanmış bir modeldir.
9- Sundurma Çelik Çatı Modeli: Çoğunlukla bina girişini, bitkileri ve belirli alanları korumak için üç tarafı açık bir çatıdır.
10- Kule Çelik Çatı Modeli: Küçük kare, dikdörtgen veya dairesel yapılara uygulanan dikdörtgen bir çatıdır.
11- Çelik Mansart Çatı Modeli: Beşik çatıya veya kırma çatıya çeşitli açılarda malzemler eklenerek çatı altındaki köşe alanını daha kullanışlı hale getiren bir çatı türüdür.
Sonuç
Çelik çatılar özellikle depreme karşı oldukça dayanıklı olduğu için sıkça tercih edilir. Bunun yanı sıra çevre dostu olması ve estetik mimariye olanak tanıması bu çatının kullanımının yaygınlaşmasında önemli bir etkendir. Eğer bu sağlam ve uzun ömürlü yapı hakkında yazdığımız bu yazıyı beğendiyseniz görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Çelik çatılar ile ilgili daha detaylı bilgilere ve projenize uygun teklif almak için AS-GER Çelik Sistemleri firmasına danışabilirsiniz.