
Uluslararası bir araştırma ekibi, Mayıs ayı sonlarında paylaşılan bir ön baskı çalışmasına göre, 20 yıl önce dizilen ilk insan genomunun eksik bölümlerini doldurarak tüm insan genomunu yeniden yapılandırmayı başardıklarını iddia ediyor.
2000 yılında, İnsan Genom Projesi ve Celera Genomics’in liderleri, Beyaz Saray’ın bahçesinden ilk insan genomunu dizdiklerini açıklamışlardı. Ancak bu son iddianın doğruluğu onaylanırsa, insan genomunun kalan %8’i de resmi olarak haritalandı ve nihayet en temel genetik hassasiyetle neyden yapıldığımızı öğrenebiliriz demek!
Bu zamana kadar, insan genlerini kavramamızdaki boşluk teknolojiyle doldurulmaktaydı ancak teknolojinin de kendi sınırlamaları vardı. Bu nedenle, haberin doğruluğu sağlık ve teknoloji alanlarında çığır açabilir. Bununla birlikte, bulguların doğru olduğunu varsayarsak; bu, iki özel firma tarafından geliştirilen ve yeni DNA dizileme teknolojisi ile mümkün kılınan en önemli ilerleme demektir.
Uzmanlar, araştırma ekibinin yaptığı şeyin DNA’daki küçük boşlukları bile kapatarak genlerin düzenleme sürecini incelemek olduğunu söylüyor. Tabii ki, bu sürecin daha detaylı bir şekilde incelenmesini bekleyen uzmanlar, araştırmanın doğrulanması sonucunda DNA molekülünün başarılı bir şekilde dizilebileceğini söylüyor.
Özellikle, çalışma için kullanılan DNA dizisi bir kişiden değil, bir kadının rahmindeki “hidatidiform” adı verilen bir büyümeden alınmıştır, bu da spermin çekirdeği olmayan bir yumurtayı döllemesiyle olur. Bu durum da, hücreyi iki farklı küme yerine aynı 23 kromozomun iki kopyasıyla bırakır (tipik insan hücrelerinin sahip olduğu şey). Detayları bunlar olan bu araştırma hala incelenmeye devam ediyor, doğru olup olmamasından ziyade yapılan araştırmanın son 20 yılda DNA dizileme alanında yapılan en kapsamlı çalışma olduğu söyleniyor. Ayrıca, çalışmanın doğruluğunun onaylandığı takdirde bilim tarihinin en heyecan verici anlarından birinin yaşanabileceği de vurgulandı.