Bilmeniz Gereken En İyi 10 Kariyer Sitesi
Eskiden insanlar gazetelerden iş ilanlarına başvururlardı. Günümüze gelindiğinde diğer her şey gibi iş arama yöntemleri de büyük değişiklik gösterdi. Artık çok sayıda iş arama ve kariyer siteleri hem şirketler hem de iş arayanlar tarafından tercih ediliyor. Bizde bu içeriğimizde küresel olarak hizmet veren en iyi 10 kariyer sitesi ve özelliklerini sizler için derledik.
En İyi Kariyer Siteleri
Dünya çapında bilinen kariyer sitelerini sıraladığımız bu içeriğimizde yer alan sitelerin her biri kendi konseptlerinde en iyi site konumunda bulunmaktadır. Sıralama daha çok sunulan özellikler, kullanıcı sayısı, iş arama hacmi gibi etkenlere dayanarak yapılmıştır.
10) Snagajob
Snagajob, 20 yılı aşkın süredir saatlik çalışanları yerel pozisyonlara bağlıyor. 2000 yılında kuruluşundan bu yana Snagajob, en iyi online saatlik iş platformu haline geldi. Kayıtlı 100 milyon iş arayan kişi ve 700.000 işveren ile Snagajob en iyi saatlik iş arama sitesi olarak değerlendirilebilir. Ayrıca kullanıcı dostu ara yüzü sayesinde hem iş arayanlar hem de işverenler için iyi bir kullanıcı deneyimi de sunmaktadır.
9) Scouted
Scouted, insanların özgeçmişlerinden daha fazlası olduklarını hedefleyen bir felsefe ile 2014 yılında kurulmuştur. Scouted ile işe alım yapan firmalar daha fazla bütünsel yaklaşım kullanmaktadırlar. Yani tecrübe ve yetenekler gibi geleneksel parametrelere karşı adayların kişisel niteliklerini ön planda tutmaktadırlar. Scouted’ın bu benzersiz yaklaşımı özellikle de üniversiteden yeni mezun olmuş kişilerin iş hayatına daha kolay atılmalarını sağlamaktadır.
8) LinkUp
2009 yılında kurulan LinkUp, yeni yayınlanmış iş listelerini yüksek kaliteli bir veri tabanında tutar ve iş arayanlar için daha iyi bir arama denetimi sunar. LinkUp, iş ilanları yayınlanır yayınlanmaz, ilanı kendi veri tabanına kaydeder. İş arayanın profiline göre en iyi ilanları listeler.
7) Linkedin
Linkedin, 2003 yılında kuruldu ve şuan Dünya’nın en büyük profesyonel iş hayatı paylaşım platformu konumundadır. İş dünyasının Facebook’u olarak düşünebilirsiniz. Dünya’nın her bir köşesinden ve çeşitli sektörlerden kayıtlı 740 milyondan fazla kullanıcıya sahiptir. Linkedin, açık fırsatlar, dijital özgeçmiş ve sosyal paylaşım ağını tek bir veri tabanında toplayarak kullanıcıya sunar. Bu platformda ilgi ve tecrübelerinizi edindiğiniz bağlantılarınızla paylaşabilir ve oluşturduğunuz özgeçmiş ile platform üzerinden yayınlanan iş ilanlarına başvurabilirsiniz. Linkedin öyle bir platform ki büyük bir firmanın CEO’suna bile doğrudan mesaj atabilir veya mail adresini bulabilirsiniz.
6) AngelList
AngelList 2010 yılında startupların yetenekli çalışanları işe alması ve bütçe bulmalarını kolaylaştırmak amacıyla kurulmuştur. AngelList, en iyi startup iş ilan sitesi olarak değerlendirilebilir. Çünkü sadece farklı büyüklükteki 100.000 startup (Spotify ve Slack gibi) ile güvenilir olmasının yanında AngelList, iş arayanlara maaş aralıklarını ve benzersiz seçenekler sunuyor. Ayrıca iş arayanlar CEO’lara ve insan kaynakları personellerine de doğrudan ulaşabiliyor.
5) The Ladders
2003 yılında kurulan The Ladders, daha çok yıllık en az 100.000$’lık maaş seviyesine sahip pozisyonlar için açılan iş ilanlarına odaklanmaktadır. Şuanda ise The Ladders, bir iş sitesi, kariyer haber merkezi ve paylaşım ağı olarak hizmet vermektedir. The Ladders, odak noktası yüksek maaşlı fırsatlar olduğundan dolayı tecrübeli yöneticiler için en iyi kariyer sitesi olarak değerlendirilebilir.
4) Flexjobs
Home-Office olarak duyduğumuz ve evden çalışma anlamına gelen bu çalışma şekli şuan da pandemi sürecinde oldukça popüler hale geldi. Sara Sutton tarafından 2007 yılında kurulan FlexJobs da bu bağlamda kurulan, uzaktan çalışmak isteyen kişilerin çeşitli işleri bulmasını sağlayan bir platformdur. Dünya genelinde 6.000 şirket tarafından açılan 28.000 aktif iş listesi ile Flexjobs uzaktan çalışma imkanı sağlayan iş pozisyonları için en büyük iş arama sitesi konumundadır.
3) Glassdoor
2008 yılında kurulan Glassdoor, maaş şeffaflığı ve güvenilir şirket görüşlerini anlık çalışanlara ve adaylara sağlayan bir kariyer sitesi olarak olarak öne çıkmaktadır. Günümüzde Glassdoor 1,3 milyon işveren ve 70 milyon şirket değerlendirmesine sahiptir. Ayrıca sitede 9 milyon iş listesini de bulabilirsiniz. İş arayanlar rastgele açık iş pozisyonlarını arayabilir ve her firmanın işleyişi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirler.
2) Monster
Yetenekleri ve şirketleri bir araya getiren Monster sitesi de 1994 yılında kurulmuştur. Şuanda ise dakikada 29 özgeçmiş yüklenmekte ve 7900 iş sorgusu yapılmaktadır. Monster, Indeed’e göre daha az iş arama filtresi sunması ve çok fazla fırsat barındırmaması sebebiyle en iyi 10 kariyer sitesi listemizde 2. sırada yer almaktadır.
1) Indeed
Indeed, insanların aradıkları işi kolayca bulmasını sağlamak amacıyla 2004 yılında kurulmuştur. 250 milyondan fazla kullanıcısıyla ve saniyede eklenen 10 yeni iş listesi ile dünyanın en büyük iş arama sitesidir. Tabi büyük oluşu en iyi kariyer sitesi olduğu anlamına gelmiyor. İlk sırada yer almasının sebebi kullanıcı sayısı, çeşitli endüstri ve iş alanlarının tek bir sitede barındırması gibi etkenlerdir.
En İyi Kariyer Sitesi Hangisi?
Listelediğimiz kariyer sitelerini inceledikten sonra aklınıza “En iyi kariyer sitesi hangisi?” sorusu gelebilir. Aslında bunun net bir cevabı yok. Bu daha çok sizin çalışma şeklinize, sektörünüze ve yaşadığınız ülkeye veya çalışmak istediğiniz ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, eğer freelancer bir çalışan iseniz Flexjobs sizin için en iyi iş arama platformu olabilir veya tecrübelerinizi sektör profesyonelleri ile paylaşacaksanız da Linkedin sizin için en iyi seçenek olabilir. Bu tamamen amacınıza göre değişiklik göstermektedir. Kendi şahsi tavsiyeme göre Türkiye’de yaşıyorsanız Indeed ve Linkedin sizin için en iyi kariyer siteleri olaabilir.
Bu içeriğimizde çeşitli haber ve kariyer sitelerinde listelenen en iyi 10 kariyer sitesi ve özelliklerini sizler için derledik. Bu listedekilerin dışında bildiğiniz siteleri de bizimle yorum kısmında paylaşabilirsiniz.
Kaynak: thebalancecareers