Arsenik Nedir? Özellikleri ve Kullanım Alanları

Arsenik elementi, çeşitli alanlarda kullanılan ve canlılar için zehirli özellikler taşıyan bir element olarak ön plana çıkıyor. Şimdi gelin arseniği hep beraber inceleyelim.
Arsenik Nedir?
Kimyasal elementler arasında yer alan arsenik, zehirli gazlar grubu içerisinde yer alır ve kristal yapısal özelliğe sahiptir.
Arsenik nedir sorusuna cevaben arsenik, atom numarası 33, atom ağırlığı 74,91 olan As sembolü ile tanımlanır ve doğada doğal olarak veya kükürt ve bazı metallerin karışımı şeklinde bulunabilir. 1250 yılında keşfedilen elementin kaşifinin Albertus Magnus olduğu bilinir. Bir dönem ilaç sektöründe de kullanılan arsenik, frengi gibi bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmıştır.
Doğada bulunan her element insanoğlunun hizmetine sunulmuş ve bu konuda sanayi sektöründe bütün elementlerden bir şekilde faydalanılmaktadır. Doğal yollardan da vücuda alınan arseniğin miktarı fazla olmadığı müddetçe arseniğin zararları söz konusu olmayacaktır. Ama unutulmamalıdır ki tüm dünyada görülen kanser vakalarının bir nedeni de arseniğe maruz kalınması sonucu oluşmaktadır.
Arsenik Özellikleri
Periyodik cetvelde 5A gurubunda yer alan arsenik özellikleri;
- Kimyasal ya da fiziksel olarak ayrıştırılamaz.
- Saf madde içeriklidir
- Moleküler ve atomik yapıya sahiptir.
- Yarı metal özelliğe sahiptir
- Gaz halinde bulunur
- Suda çözülmemektedir
- Renk olarak gri ve tonları, sarı ve siyah çeşitleri vardır.
- Bazı elementlerin içerisinde katı halde bulunur.
Arsenik Kullanım Alanları
Doğada bulunan ve pek çok sektörde kullanılan arsenik, en yaygın olarak şu alanlarda kullanılmaktadır.
- Savaş materyalleri arasında yer alan gülle ve mermilerin sertleştirilmesinde ve şekil almasında kullanılır.
- Tarım alanında ürünlere zarar vermemesi açısından bazı haşere ve böcekleri öldürmekte kullanılır.
- Zehir yapımında kullanılmaktadır.
- Bazı alaşımların sıcaklıktaki direncini artırmak için kullanılır.
- Lazer ve LED yapımında kullanılır.
- Tekstil sanayinde kullanılır.
- Kırtasiye sektöründe kalem içi mürekkeplerde kullanılır.
- Cam endüstrisinde kullanılır.
- Konservecilikte kullanılır.
- Savaşlarda göz yaşartıcı gaz olarak kullanılır.
- Ahşap koruyucu madde olarak kullanılır.
- Ayrıca en bilinen kullanım alanı da fare zehri olarak kullanımıdır.
Arseniğin Faydaları
Dünyada en yaygın bulunan elementler arasında yer alan arseniğin kullanım alanlarına bakıldığı zaman özellikle ilaç endüstrisinde bilinçli kullanıldığında arsenik faydaları olan bir elementtir. Öyle ki bu element önceleri frengi hastalığının tedavisinde kullanılıyordu. Doğada bulunan her elementin faydaları ve zararları mevcut o yüzden kullanırken bu elemente dikkat etmek gerekir.
Arseniğin Zararları
Doğada bulunan arsenik zararları hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. İnsan yaşamını ciddi şekilde tehdit eden bir elementtir. Ticari ilişkiler kapsamında ülkelerden alınan ürünlerin denetlenmesi gereklidir ki bu ürünlerin çoğunda arseniğin miktarı fazladır.
Arseniğin zararları; cilt kanserleri, kalp hastalıkları, halsizlik, dolaşım sistemi sorunları, zehirlenme yolu ile böbrek ve karaciğer sorunlarına yol açar. Arsenik zehirlenmesi yaşayan kişilerde görülecek belirtiler; mide bulantısı, idrarın koyu renkte gelmesi, kusma, aşırı baş dönmesi, halsizlik, vertigo ve boğazda yanma şeklinde olur. Müdahale gecikirse sonuç ölüme yol açabilir.
Arseniğin neden olduğu kronik zehirlenmelerin de ise bu belirtiler dışında; deride siyah lekelenmeler, tırnaklarda çatlak ve beyaz çizgi oluşumları, ağız içi yaraları, saç dökülmesi, damar sertliği ve sinir sisteminde görülen sorunlar görülür.

Sonuç
Tüketilen gıdalarda arseniğin bulunup bulunmadığının denetlenmesi gerekir. Maalesef bu konuda denetimler yetersiz kalmaktadır. Arsenikle sürekli temas halinde olan kişilere arsenik kullanım alanları zararları ve korunma yöntemleri hakkında gerekli bilgilerin verilmesi ve tedbirlerin alınması, iş güvenliği ve sağlığı kapsamında gerçekleştirilmelidir.
Arseniğin zararlarından korunmak için yediğimiz içtiğimiz ve tükettiğimiz diğer araç ve malzemeleri satın alırken güvenilir yerlerden almaya önem verilmelidir.