Elektronik

Armatür Nedir? Aydınlatma Armatürü Çeşitleri Nelerdir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Armatürler, iç ve dış mekan aydınlatmalarında en sık kullanılan sistemlerin başında geliyor. Üzerinde çok sayıda lamba bulunabilen ve birden fazla sayıda duy olan gövde, kısaca ‘’armatür nedir?’’ sorusunun yanıtıdır. Armatürlerin içerisinde lambanın yanı sıra güç kaynağı, sürücü ve optik gibi daha farklı aksamlar da bulunur.

Armatür Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde armatürler çok daha fazla sayıda seçenek sunabiliyor. Böylece ihtiyaca en uygun modellerin tercih edilmesi de kolaylaşıyor. LED armatür çeşitleri ise en çok tercih edilenlerin başında geliyor. Daha az elektrik enerjisi kullanıyor olması, sağlamlığı, şık görünümü ve yeni nesil teknolojilerle dizayn edilmesi gibi özellikler bu tasarımlara olan ilgiyi güçlendiriyor. 

En sık kullanılan armatür çeşitlerine ise şu örnekleri verebiliriz:

Acil Kitli LED Aydınlatma Armatürü

Acil Kitli LED Aydınlatma Armatürü

Kısaca ACK olarak da adlandırılan acil kitli LED aydınlatma armatürleri, normal kullanımın yanı sıra elektrik kesintilerinde de aydınlatmaya devam ediyor. Etanj LED armatür ve Co-ekstrüksiyon gövde ile tasarlanan acil aydınlatma armatürleri yüksek tavan armatürü olarak da kullanılabiliyor. PC difüzöründen yayılan ışığı ile elektrik kesintilerine karşı güvenlik önlemi olarak da binalarda kullanılan ürünlerdir.

Acil kitli LED armatürler tavan aydınlatma sistemi olarak da çok sık tercih edilir. Bazı yapılarda, ilgili yönetmelikler kapsamında, acil kitli aydınlatma sistemlerinin kullanılması zorunludur. Acil kitli aydınlatma armatürleri ihtiyaca yönelik seçim yapılabilmesi için farklı ölçülerde tasarlanıyor. 85 cm, 125,5 cm, 149,5 cm gibi ölçü seçenekleri sunan tasarımlar kolay montaj yönüyle de ön plana çıkıyor.

Tip B1 ve B2 Tavan Armatürü

B1 tip armatürler 25 cm – 30 cm çapa sahip olan modellerdir. Genellikle opal cam gloplu olarak üretilirler. Kullanım alanları oldukça yaygındır. Tip B1 armatür ile benzerlik gösteren B2 tavan armatürleri genelde alüminyum gövdeye sahiptir ve sürgülü tutucuyla tasarlanır. DKP sac gövdeli olarak da tasarlanabilirler. 

LED Spot Armatürü

LED Spot Armatürü

Sıva altı ve sıva üstü olmak üzere farklı seçenekler sunan LED spot aydınlatma armatürleri, genel aydınlatma ihtiyacını karşılıyor. Optimum kriterler baz alınarak tasarlanan ve slim gövde sistemine sahip modeller, beklentileri çok daha iyi karşılıyor. Ofislerden hastanelere, otellerden fabrikalara kadar istenen her alanda LED spot armatür sistemleri kullanılabilir. Bu ürün modelleri arasında sensör sistemine sahip olan glop spot armatür çeşitleri de yer alıyor.

Atölye Armatürü

Atölye Armatürü

Atölye armatürü çeşitleri de yüksek tavan uygulamaları için tasarlanıyor ve gayet hafif bir gövdeye sahip oluyor. Endüstriyel üretim tesislerinde en çok tercih edilen armatür tipi olması; bu tasarımların atölye armatürü olarak adlandırılmasını beraberinde getiriyor. Tek noktadan asılabilen ürün modelleri optimum performans sunuyor.

LED Yüksek Tavan Armatürü

image 4 Mühendistan

Yaygın kullanım alanına sahip LED yüksek tavan armatürü, mini boy seçenekleri de sunuyor. Geniş alanların en ekonomik şekilde aydınlatılmasını sağlayan bu sistemler de alüminyum enjeksiyon gövdeye sahip olmasıyla ön plana çıkıyor. 6500K ve 4000K gibi farklı renk sıcaklığı seçenekleri da sunabilen bu ürünler acil kitli olarak da tasarlanabiliyor. Atölye armatürü çeşitleri de yüksek tavan uygulamaları için özel olarak geliştirilen ışıklandırma sistemleridir.

Lineer Etanj Armatür

Lineer Etanj Armatür

LED teknolojisine sahip olması nedeniyle minimum düzeyde enerji tüketen lineer etanj armatürler ışığı homojen şekilde yansıtır. Beyaz gün ışığı sunan modeller en çok tercih edilen ürünlerin başında gelir. Bu ürünler genel aydınlatma ihtiyacının tasarruflu şekilde karşılanması istendiğinde devreye girer. PC difüzör sistemine sahip olan modeller, geniş kullanım alanı sunmasının yanı sıra endüstriyel alanlarda da kullanılır.

Projektör Armatürler

Projektör Armatürler

Genellikle cephe aydınlatmalarında, şantiyelerde ve otoparklar gibi geniş alanlarda kullanılan armatür türüdür. En önemli özelliği ise son derece güçlü bir ışık kaynağı sunabiliyor olmasıdır. 

Projektörler zemine kolaylıkla monte edilerek sabitlenebilir. Koruma sınıfı IP66 olan ve uzun kullanım ömrü sunan LED projektörlerde geniş model seçeneği yelpazesi elektrikticaret.com adresinde yer alıyor. Sitede ürünlerin üzerine tıklayarak ölçü bilgileri, renk sıcaklığı gibi tüm teknik özellikleri öğrenebilirsiniz.  

Yeni nesil ACK kitli yani acil aydınlatma armatürleri, yüksek tavan armatürü ve özellikle de lineer etanj armatürü çeşitlerini incelemek için Elektrikticaret internet sitesini ziyaret edebilirsiniz. Yüksek kalitede ve sağlam malzemelerden üretilen projektörler gayet uygun fiyatlar eşliğinde sizlere sunuluyor!

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu