Alan Wake 2’nin Muhteşem Grafiklerini Canavar Oyun Bilgisayarı ile Deneyimleyin
“13 yıllık bekleyişe değdi.”
“Bu bir başyapıt.”
“Remedy Entertainment ve Sam Lake, ne yaptığının farkında.”
“Son yıllarda bu kadar tutkuyla yapılmış bir oyun daha oynamadım.”
Bu ve benzeri cümlelere, Alan Wake 2 çıktığından bu yana çeşitli mecralarda denk gelmiş, oyunu bitirdiyseniz, bahse konu ifadelere katılıyor olabilirsiniz. Oyunun gerek PC gerekse konsol tarafında övgüye boğulmasını ve çok yüksek puanlar almasını normal karşılıyoruz. Hatta yıl sonunda, Alan Wake 2’nin sürpriz bir şekilde Baldur’s Gate gibi bu yılın ağır toplarıyla kıyasıya bir mücadeleye de gireceğini düşünüyoruz.
2010 yılında yayımlanan ilk oyunla bizi bir yazarın ilginç ve paranormal olaylarla örülü dünyasına davet eden Alan Wake’in devam oyunu niteliğindeki Alan Wake 2, ilk oyunun zayıf yanlarını çöpe atıp bambaşka bir anlayışla oyuncuların karşısına çıktı. Bu defa oyunda hem Alan Wake’i hem de gizemli olayları araştırmak üzerine görevlendirilen Saga Anderson’ı yönetiyoruz. İçerik bakımından ilk oyunla kıyaslanamayacak derece zenginliğe sahip Alan Wake 2 hakkında anlatabileceğimiz sayfalarca bilgi var. Ancak bu yazıda Alan Wake 2’nin, günümüz Crysis’i olması üzerinde duracağız. Zira oyunun çıkış yapmasından bu yana herkes, geliştirici Remedy Entertaintment’ın “grafikleri iyi optimize edememesi” durumundan şikâyet ediyor. Ancak oyunda kullanılan Northlight oyun motorunun, Alan Wake 2’yi, oyun tarihinde mesh shader/örgü gölgelendirici kullanan ilk oyun olmasını sağladığını herkes görmezden geliyor ya da bunu bilmiyor. Dilerseniz gelin, önce örgü gölgelendiriciden, ardından, canavar gibi oyun bilgisayarı modellerinin Alan Wake 2’yi nasıl yüksek/kare saniye oranlarında çalıştırabildiğinden söz edelim.
Standart Oyun Bilgisayarı Modellerinin Mesh Shader’la İmtihanı
Çok değil, bundan birkaç yıl önce çıkan ve dönemine göre oldukça güçlü donanım bileşenlerine sahip oyun bilgisayarı modelleri, Alan Wake 2 karşısında net şekilde havlu atıyor. Oyundaki ray tracing/ışın izleme ve path tracing/yol izleme tekniklerinin etkinleştirilmediği, daha doğrusu etkinleştirilemediği GeForce GTX 10 serisi ekran kartları bile oyunun, slayt gösterisi şeklinde görüntülenmesine neden oluyor. Bunun nedenlerine derinlemesine, bakmak yerinde olabilir.
Mesh shader’ların, oyun geliştiricilere eski vertex shader’lara kıyasla çok daha fazla kontrol ve güç sağlayan bir grafik işleme teknolojisi olduğu biliniyor. Bu teknoloji sayesinde oyunlar, ekranda milyarlarca üçgeni yönetebiliyor ve modern grafik işlemciler/ekran kartları, bu yüksek miktardaki üçgeni kolaylıkla işleyebiliyor. Üç boyutlu oyun dünyaları genellikle büyük bir üçgen koleksiyonundan oluşuyor ve bu üçgenlerin hareket ettirilmesi, ölçeklendirilmesi ve sonrasında renk ve dokuların uygulanması, ilk render aşamalarını oluşturuyor. Bu işlemler için kullanılan programlanabilir kod blokları, Direct3D’de vertex shader’lar şeklinde tanımlanıyor.
Oyun geliştiriciler, oyun dünyalarını oluşturmak için genellikle çok sayıda üçgen kullanmıyor. Bunun yerine, görsel kaliteyi artırmak için daha çok compute/hesaplama ve pixel shader’lara odaklanıyor. Fakat son yıllarda daha gerçekçi, hatta fotogerçekçi grafiklere olan talebin artması, daha fazla üçgenin işlenmesi anlamına geliyor. Microsoft’un, 2019’da tanıttığı ve DirectX 12 Ultimate paketinin bir parçası olarak 2020’de yayımladığı mesh shader’lar, Direct3D’nin geleneksel vertex işleme aşamasının sınırlamalarını aşıyor. Zira mesh shader’lar, büyük üçgen gruplarını küçük parçalara bölmek ve işlemeyi çoklu iş parçacıkları arasında dağıtmak için kullanılıyor. Bu, oyunların daha detaylı modeller ve daha fazla poligon kullanmasını sağlıyor. Alan Wake 2 oynarken Saga Anderson’ın bir oyun karakterinden çok gerçek bir insana benzemesinden tutun da oyun içindeki objelerin geometrik doğruluklarına kadar her nokta, mesh shader’ların katkısıyla hayat buluyor. Ne var ki, oyundaki fotogerçekçi sahnelere tanıklık edebilmek için canavar gibi oyun bilgisayarı modellerini kullanmak gerekiyor. Çünkü mesh shader odaklı oyun motoru, NVIDIA GeForce GTX 10 serisi tarafından tam anlamıyla desteklenmiyor. Bunun neticesinde GeForce GTX 1080 Ti gibi zamanının amiral gemisi ekran kartları, oyunu, 640 x 480 piksel çözünürlükte, 30 fps değerinde bile çalıştıramıyor.
Canavar Oyun Bilgisayarı Modelleri İçin Her Şey Yolunda
Teknoloji çevrelerince hâlâ yenilikçi görülen ve yaygınlaşması için biraz daha zamana ihtiyacının olduğu belirtilen mesh shader teknolojisinin ilk görüldüğü oyun Alan Wake 2 olsa da 3DMark’ın bazı benchmark testleri ve Unreal Engine 5’in benzersiz teknolojisi Nanite, mesh shader teknolojisiyle geliyor.
Doğru donanım bileşenlerine sahip oyun bilgisayarı modellerinde, 2007 yılında çıkan Crysis’in yarattığı etkiyi yaratmayı başaran Alan Wake 2, Remedy Entertainment’ın her yeni oyunlarında biraz daha geliştirdikleri Northlight oyun motorunu kullanıyor. Anımsatmak gerekirse Remedy’nin bir önceki oyunu Control, gerçek zamanlı ışın izleme ve DLSS tekniklerinin en iyi kullanıldığı oyundu ve bugün gelinen noktada, ışın izlemeyi bu denli iyi yansıtan yapımların başında, yine Control geliyor. Ancak path tracing de dâhil olmak üzere NVIDIA’nın ray reconstruction/ışın yeniden inşası gibi teknolojileri mükemmel şekilde destekleyen, dahası bu teknolojilerle içerdiği sahnelerin dramatik şekilde değişmesini sağlayan Alan Wake 2, bugünün oyun teknolojisinin geldiği zirve noktayı temsil ediyor.
Eski nesil ekran kartı ve oyun bilgisayarı kullanıcıları için zorlu bir sınav olan Alan Wake 2, canavar gibi laptop sahipleri için muazzam bir dijital anlatıya dönüşüyor. Sam Lake’in önderliğinde büyük bir özveriyle yapıldığı daha ilk dakikalarından itibaren görülen, oyunun ortalarından itibarense gedikli oyunculara bile şapka çıkarttıran Alan Wake 2, Monster Notebook imzalı oyun bilgisayarlarında harikulade şekilde oynanabiliyor. NVIDIA GeForce RTX 40 serisi ekran kartlarına ev sahipliği yapan; Abra, Tulpar ve Semruk ailesindeki oyun bilgisayarı modelleri, oyundaki mesh shader tabanlı grafikleri sorunsuz şekilde ekrana yansıtmakla kalmayıp RTX 40 serisine özel frame generation/kare oluşturma gibi teknolojilerle yapımın, en akıcı şekilde oynanabilmesini sağlıyor. Eğer siz de oyun dünyasına, anlatısı, kurgusu ve tabii ki devrimsel grafikleriyle adını yazdırmaya hazırlanan Alan Wake 2’yi keyifle tecrübe etmek istiyorsanız, tercihinizi, canavar gibi bilgisayarlardan yana kullanın.