
Bu yılın başlarında ABD Donanması, hava karşıtı savaş ve balistik füze savunması yapabilen üçü bir arada bir füze olan SM-6’yı başarıyla test etmişti. SM-6 aynı zamanda Raytheon Technologies’in bir ürünüdür. Şimdi ise Pentagon, Raytheon Technologies’e ABD Hava Kuvvetleri için yeni nükleer seyir füzeleri geliştirmesi için 2 milyar dolarlık bir sözleşme sundu. Şirket, uzun menzilli standoff (LRSO) silahını tasarlayacak ve geliştirecek. Bu silah, havadan fırlatılabilen nükleer bir füze olacak.
LRSO’nun gelişi, 1980’lerde kullanılan AGM86 seyir füzelerinin emekliliğini sağlayacak bir devrim yaratabileceğe benziyor. Raytheon ile olan sözleşme aynı zamanda Pentagon’un tüm nükleer cephaneliğini yükseltme planının bir parçası olarak da nitelendiriliyor.
Tartışmalı planın önümüzdeki 30 yıl içinde ABD’li vergi mükellefine 1,2 trilyon dolardan fazlaya mal olması bekleniyor. Oldukça yüksek bir meblağ gibi gözükse de Kuzey Kore’nin geçen yıl şimdiye kadarki en büyük kıtalararası balistik füzeyi (ICBM) ortaya çıkarmasından sonra bu tutarın ödenmesi gerekli olabilir. ABD’nin planı ICBM’leri, denizaltından fırlatılan balistik füzeleri ve stratejik bombardıman uçaklarını içeriyor.
Raytheon tarafından geliştirilen seyir füzeleri B-52, B-2 Spirit ve gelecekte indüklenecek B-21 Uzun Menzilli Saldırı Bombardıman Uçağı için planlanıyor. Hizmet sırasında yükseltilen geleneksel silah sistemlerinin aksine, LRSO’nun nükleer başlık taşıyabileceği için tüm sertifikalarını en başta yerinde alması gerekiyor. LRSO’nun menzilinin ise 1500 mil (2400 kilometre) olması bekleniyor.
LRSO üzerindeki çalışmalar, 2017 yılında Lockheed Martin ve Raytheon’a ön tasarım ve geliştirme sözleşmeleri verilmesiyle başladı. Raytheon sözleşmeye göre füzenin yeteneklerini ve tasarımlarını 2027’de sunacak ve ardından üretimi hakkında bir karar alınacak. ABD Hava Kuvvetleri, cephaneliğini yükseltmek amacıyla 1000 LRSO’ya kadar satın alma planlıyor.