Gıda MühendisliğiBilimSağlık

5 Soruyla Gıda ve Koronavirüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Yeni keşfedilen ve tüm dünyaya yayılan bulaşıcı bir hastalık olan ve şuan dünyada en çok konuşulan konu COVID-19 hastalığı. Bu kadar çok konuşulması onun hakkında birçok yanlış bilgiyi de ortaya çıkarmaktadır. Bu yazımızda gıda ve koronavirüsü arasındaki ilişkiyi inceleyip genel soruları ve endişeleri ele alacağız.

1) Koronavirüsüne Karşı Bağışıklık Sistemimizi Güçlendiren Herhangi Bir Yiyecek Var mı?

Şu anda herhangi bir yiyecek yada diyetin COVID-19’u önleyebildiği yada tedavi edebildiğine dair ikna edici bir kanıt yoktur.

Bağışıklık sistemimizde önemli rol oynayan “bakır, folat, demir, selenyum, çinko” minerallerini veya ”B12, C, D” vitaminlerini içeren çeşitli besinler vardır. Bunlara diyetimizde bolca yer vermeli, fiziksel olarak aktif olunmalı, yeterli uyuma ve stresi azaltarak da normal bağışıklık fonksiyonlarımızı destekleyebiliriz.

2) COVID-19 Musluk Suyu ile Yayılabilir mi?

COVID-19 Musluk Suyu ile Yayılabilir mi?

İçme suyunda COVID-19 virüsü tespit edilmemiştir. Virüs suda kısa bir süre aktif kalabilse de, hem musluk suyu hem de şişelenmiş su, COVID-19 virüsünü etkisiz hale getirecek filtrasyon ve dezenfeksiyon gibi çeşitli işlemlerden geçmektedir.

3) Tükettiğimiz Gıdalardan Koronavirüsüne Yakalanabilir miyiz?

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) COVID-19 un yemek yiyerek bulaştığına dair bir kanıt bulunmadığını belirtmiştir.

Virüsün kontamine gıdalar yoluyla bulaşma olasılığı düşük olsa da, gıda kaynaklı hastalık riskini en aza indirmek için  gıda güvenliği uygulamaları önerilmektedir. Yiyecekleri tutarken veya hazırlarken aşağıdakileri yaptığınızdan emin olun:

  • Yemek hazırlamadan veya yemekten önce ve sonra ellerinizi 20 saniye sabunla yıkayın
  • Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı ve burnunuzu mendil ya da kolunuz ile örtün ve sonra ellerinizi yıkamayı unutmayın.
  • Meyve ve sebzeleri yemeden önce yıkayın.
  • Gıdaları koyacağımız yüzeyleri ve nesneleri öncesinde ve sonrasında dezenfekte edin.
  • Çapraz kontaminasyonu önlemek için çiğ ve pişmiş gıdaları ayrı tutun. Farklı mutfak eşyaları ve kesme tahtaları kullanın.
  • Yiyecekleri yeterli sıcaklıkta pişirdiğinizden ve ısıttığınızdan emin olun. (2 dakika boyunca 72°C ve üzeri)
Tükettiğimiz Gıdalardan Koronavirüsüne Yakalanabilir miyiz?

4) Gıda Ambalajlarına Dokunarak Koronavirüsüne Yakalanabilir miyiz?

COVID-19 virüsünün kişiden kişiye yayılmasının ana yolu, enfekte olmuş bir kişinin hapşırması veya öksürmesi ile çıkan damlacıklara temas etmektir. Virüs, karton gıda ambalajlarında 1 gün , plastik gıda ambalajlarında ise birkaç gün bulunabileceğinden, kontamine olmuş bir yüzeye veya nesneye dokunup ardından ellerimizi ağzımıza, burnumuza dokundurmak çok büyük bir risktir. Buna gıda ambalajları da dahildir. Aynı zamanda henüz böyle bir enfeksiyon şekli de bildirilmemiştir.

Gıda Alışverişi yapılan mağazalarda en büyük kontaminasyon riski tartım terazileri, alışveriş sepeti kolları,asansör düğmeleri gibi çok fazla insanlar tarafından dokunulan yüzeylerdir. Birçok mağaza bu yüzeyleri sterilize etmek için çeşitli önlemler almaktadır. Bu sebeple hem dükkandan eve döndükten sonra hem de yeni satın alınan gıda ambalajını kullandıktan sonra ellerimizi yıkamalıyız. Bu hijyen önlemlerini aldığımız sürece gıda ambalajının kendisini dezenfekte etmemize gerek yoktur.

Genel olarak enfeksiyon riskini en aza indirmek için yiyecek satın alırken ve hazırlarken aşağıdaki önlemleri almalıyız:

  • Market alışverişlerinden önce ve sonra, gıdaları ambajlarından çıkardıktan sonra ve dışarıdan sipariş edilen gıdaları aldıktan sonra ellerimizi 20 saniye boyunca sabunla iyice yıkamalıyız.
  • Alışveriş sırasında diğer insanlarla aramıza en az 1 metre koymalıyız
  • Hasta iseniz alışverişe gitmemeli ve online alışveriş yapmalıyız. Mümkünse arkadaşlarınızın ürünleri bırakmasını istemeliyiz.
  • Almayacağınız ürünlere dokunmaktan kaçının. Özellikle insanların yoğun olmayacağı saatleri seçin ve elektronik yolla ödeme yöntemini seçin.
  • Ellerinizi yıkamadan önce burnunuza, ağzınıza, gözlerinize dokunmaktan kaçının.

5) COVID-19’a Karşı Bağışıklık Sistemimizi Arttıran Dışarıdan Alınabilecek Herhangi Bir Takviye Var mı?

Şuanda herhangi bir takviyenin COVID-19 gibi viral enfeksiyonları önleyebileceğine, tedavi edebileceğine ve bağışıklık sistemimizi arttırabildiğine dair herhangi bir kanıt veya Avrupa Birliği onaylı bir belge yoktur. Aksini iddia eden kişi ve kuruluşlardan gelen bilgilere karşı bu bilgileri göz önünde bulundurmamız da fayda vardır.

Kaynak

Bu yazımızda gıda ve koronavirüsü hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Sorularınızı veya görüşlerinizi yorum olarak belirtmeyi unutmayın.

Mehmet Temel

MEHMET TEMEL.1997 yılında Adana'da doğdu.Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde eğitimine devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu