Otuz yedi ABD eyaleti, Google’ın Android uygulama mağazası olan Google Play’e şirket politikaları hakkında dava açtı. Davanın nedeni ise; firmanın kendi mağazasında yapılan satın almalardan önemli karlar elde etmek ve rakiplerini satın almak için “tekelci baskı” kullandığını iddia etmeleri.
Davacı tarafta olan eyaletler, Google Play hakkında şu ifadeleri kullandılar: “Google’ın tekeli pazar için bir tehdittir. Google, küçük işletmelere ve tüketicilere zarar vermekten sorumlu tutulmalıdır. Utah Başsavcısı Reyes yaptığı açıklamada, daha küçük şirketlerden, rakiplerden ve tüketicilerden yasa dışı bir şekilde milyarlarca doları bir şekilde kullanmak için tekel gücünü ve hiper-baskın piyasa konumunu kullanmayı bırakmalı”
Açıklamada ayrıca, Google’ın, kendi kullanıcılarını Google Play Store aracılığıyla yapılan uygulama içi dijital içerik satın alma işlemlerinde şirket komisyonunu %30’a kadar ödemeye zorladığı iddia edildi. Ödenmesi gereken komisyon ise, Google’ın rakiplerinin birçoğunun kullanıcılara ayırdığı komisyondan daha yüksek. Üstelik açıklamaya göre, Google kendi kullanıcılarına ödemeyi zorunlu tutuyor!
Dava ayrıca, Google’ın rekabeti bu şekilde önleyerek federal ve eyalet yasalarını ihlal ettiğini iddia ediyor.
Google ise açılan davaya bir blog yazısı yayınlayarak karşılık verdi. Bu blog yazısı ile şirketin Kamu Politikası Kıdemli Direktörü Wilson Whilte, Google Play’in insanların cihazlarına uygulama indirmesine yardımcı olduğunu vurguladı.
White ayrıca blog yazısında kullandığı “Aradığınız uygulamayı Google Play’de bulamazsanız, uygulamayı rakip bir uygulama mağazasından veya doğrudan bir geliştiricinin web sitesinden indirmeyi seçebilirsiniz. Diğer mobil işletim sistemleriyle aynı kısıtlamaları uygulamıyoruz. Bu nedenle, bir grup eyalet başsavcısının diğerlerinden daha fazla açıklık ve seçenek sunan bir sisteme saldıran bir dava açmayı seçmesi garip,” ifadesi ile oldukça dikkat çekti.
Statista’ya göre, 2020’de Google’ın Google Play’den elde ettiği brüt gelir 36,8 milyar dolardı. Davaya dahil olan eyaletler arasında ise Washington DC, New York, Tennessee ve Kuzey Carolina yer alıyor. Davanın sonucu ve hangi tarafın haklı bulunacağı ise merak konusu oldu.