Doğa ve ÇevreHaberlerSağlık

2017’de Yakılan Fosil Yakıtlar Nedeni ile 1 Milyondan Fazla Kişi Öldü!

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Fosil yakıtları yakmak sadece çevreyi mahvetmiyor. Yeni araştırmanın gösterdiğine göre aynı zamanda insan sağlığını da mahvediyor!

Kimyasal taşıma modellerini emisyon ve partikül verileriyle birleştiren yeni bir çalışmanın sonuçları, 2017 yılında fosil yakıt yanmasını ortadan kaldırılmış olmasıyla dünya çapında bir milyondan fazla ölümün önüne geçilebileceğini açıkladı.

İnme, akciğer kanseri ve solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklardan kaynaklanan bu ölümlerin tümü, atmosferdeki 2.5 mikrondan (PM2.5) daha az ince partikül konsantrasyonlarına bağlanabilir.

Araştırmacıların açıkladığına göre, PM2.5’e atfedilebilir en fazla ölüm Çin ve Hindistan’da meydana geldiğinden, bu iki ülkede kömür ve petrol yanmasının tamamen ortadan kaldırılması, küresel PM2.5 hastalık yükünü yaklaşık yüzde 20 oranında azaltabilir.

Bu tür sonuçlar, sadece çevre için değil, kendimiz için de fosil yakıtlardan uzaklaşırsak neler kazanabileceğimizi hatırlatıyor. Fosil yakıtları kesmenin çevresel etkilerini tamamen görmezden gelsek bile, yalnızca insanların sağlığına faydaları bile çok büyük.

Küresel insan sağlığı söz konusu olduğunda PM2.5 kirliliği en önemli çevresel risk faktörüdür. Bu kirlilik, ev ısıtmasından, ocaklardan, toz fırtınalarından, yangınlardan, atıklardan ve uluslararası nakliyeden yayılabilir, ancak bunun önemli bir kısmı yanan fosil yakıtlardan kaynaklanmaktadır.

Diğer çalışmalar PM2.5 hava kirliliğinin sağlık üzerindeki etkilerini hesaplarken, çok azı çeşitli kaynakların küresel ölçekte ayrıntılı bir dökümünü sağlamaya çalıştı.

Bunun ışığında araştırmacılar, 204 ülke ve 200 alt ulusal alanı kapsayan 21 bölgeden gelen veriler de dahil olmak üzere 2017 yılında PM2.5’e atfedilebilecek tüm ölümleri belirlemeye çalıştı. Ekip daha sonra bu ölümlerden hangi PM2.5 kaynaklarının sorumlu olduğunu ve ne ölçüde sorumlu olduğunu belirledi.

Görünüşe göre, 2017’de dünya nüfusunun yüzde 90’ından fazlası, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilenlerden daha yüksek PM2.5 seviyeleri ile yaşıyordu ve bunun büyük bir kısmı fosil yakıtlardan geliyordu. Aslında, o yıl PM2.5’e atfedilebilecek tüm ölümlerin kabaca yüzde 20’si yanan kömür, petrol veya doğal gazla bağlantılıydı ve kaybedilen hayatların yarısından fazlası Çin ve Hindistan’daydı.

Fosil yakıtlar dünyamız ve sağlığımız için bu kadar tehlikeliyken, ortadan kaldırılması için daha ne olması gerektiği tartışma konusu oldu.

Çalışma Nature Communications’da yayınlandı.

Kaynak
Science Alert

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu