Güneş Enerjisi

Adım Adım 10 kW ve Altı GES Başvuru Süreci ve Evrakları

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Güneş enerjisi ile elektrik üretimi her geçen gün yaygınlaşmakta ve özellikle konut sahipleri de bu konuya ayrı bir ilgi göstermektedir. Özellikle ev tipi şebekeye bağlı sistemler 10 kW ve altı olarak isimlendirilir. Çünkü genellikle evsel kullanım için maksimum 10 kW (Güneş Paneli Gücü) kapasitesindeki bir güneş enerji santrali yeterli olmaktadır. Peki evinize böyle bir sistem kurmak istiyorsunuz ne yapmalısınız? 10 kW ve altı GES başvuru süreci nasıl? 10 kW ve Altı GES Başvuru Evrakları Neler? Tüm bu sorularınızın yanıtlarını ve dikkat etmeniz gereken diğer parametreleri içeriğimizde bulabilirsiniz.

Lisanssız elektrik üretimi için başvuru süreçleri 10 kW altı ve üstü olarak iki farklı kısımda değerlendirebilir. Bu içeriğimizde 10 kW ve altı GES başvuru süreci konusunu sizler için ele aldık.

10 kW ve Altı GES Başvuru Evrakları

GES başvuru süreci ile ilgili aşamaları anlatmaya başlamadan önce 10 kW ve altı GES başvuru evraklarını bilmemiz gerekiyor. Evinizin bulunduğu bölgedeki bir elektrik dağıtım firmasının başvuru ile ilgili sizde isteyeceği evraklar aşağıdaki gibidir.

  1. Lisanssız Üretim Bağlantı Başvuru Formu (Ek-4)
  2. Başvuru sahibi gerçek kişi için nüfus cüzdanı fotokobisi, tüzel kişiler içinse tüzel kişiyi temsil eden şahıs veya şahısların yetki belgelerinin aslı veya noter onaylı belgesini veya aslı ile beraber sunacağı fotokopisi
  3. Elektrik üretim tesisinin kurulacağı alan ile ilgili olarak;
  • Müstakil binalar için elektrik üretim tesisi ile ilişkilendirilmiş tüketim tesisinin yer aldığı alana kayıtlı tapu kaydı veya kira sözleşmesi ya da kullanım hakkını ispatlayan bir belge,
  • Eğer üretim tesisi birden fazla kullanıcıya sahip bir tüketim tesisi (apartmanlar, gökdelenler) ile ilişkilendiriliş ise apartman veya site yönetim karar defterinde başvuru sahibinin güneş enerjisi ile elektrik üretim tesisi kurabilmesi için gerekli karar yazısı örneğinin noter onaylı nüshası

4. Elektrik tüketim tesisi ile ilgili olarak,

  • Mevcut tüketim tesisleri için Tekil kod (bağlantı noktaları için kayıt aşamasında verilen tesisat ( abone) numarasıdır.)
  • Kurulması planlanan tüketim tesisine ilişkin 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununa göre verilen inşaat ruhsatı ve/veya inşaat ruhsatı yerine geçen belge

5. Ek-2 Faaliyet yasağına ilişkin beyan

Yukarıdaki maddelerde belirttiğimiz başvuru evraklarının örneğine buradan ulaşabilirsiniz.

TEDAŞ Başvurusu için Gerekli Evraklar

Başvuru süreci içerisinde TEDAŞ’a yapılacak başvuruda bazı dosyaları hazırlamanız gerekiyor. Bu dosyalar aşağıda listelendiği gibidir.

Elektrik Dosyasında Bulunması Gereken Evraklar

  • Elektrik üretim sisteminin elektriksel hesaplamalarının bulunduğu belge
  • Sistemin topraklama planı
  • Genel yerleşim planı
  • Projenin tek hat şeması

İnşaat Dosyasında Bulunması Gereken Evraklar

  • Kamu onaylı statik proje ve teknik rapor
  • Sistemin imar açısından uyguluğu için belediye veya OSB’den alınmış GES Uygunluk Yazısı

Yukarıda listelediğimiz evraklar çağrı mektubu onaylandıktan sonra TEDAŞ’a onaylatılır.

İlginizi Çekebilir: Şebekeye Bağlı Güneş Enerji Santrali Kurulumu

10 kW ve Altı Lisanssız GES Başvuru Süreci

10 kW ve Altı GES Başvuru Süreci
10 kW ve Altı GES Başvuru Süreci

Öncelikle kurulum yapmak istediğiniz çatı alanınıza ve sözleşme gücünüze göre bir güneş enerji kapasitesi belirlemelisiniz. Eğer konu ile ilgili bilgi sahibi iseniz kendiniz veya bir güneş enerjisi EPC firması ile anlaşarak bunu gerçekleştirebilirsiniz. Şimdi gelin süreci inceleyelim.

  1. Başvuru evrakları ile birlikte bölgenizdeki elektrik dağıtım şirketinin Enerji Taleplerini Değerlendirme Müdürlüğü’ne başvuru yapılmalıdır.
  2. Yapılan başvuru, başvuruyu takip eden ayın ilk 20 gününde değerlendirilir.
  3. Eğer belgeleriniz tam ise teknik değerlendirmeye alınır.
  4. Trafo kapasiteniz ve sözleşme bağlantı gücünüz (tesis kapasiteniz sözleşme gücünüzü geçmemeli) projenize uygunsa, başvuruyu takip eden ayın ilk 20 günü içerisinde bağlantı görüşü ve çağrı mektubu oluşturulmaktadır.
  5. Başvuru sonuçları ilgili dağıtım şirketinin internet sitesinde ilan edildikten sonra 7 iş günü içerisinde bağlantı görüşü tebliğ edilir.
  6. Gerekçeler ile tam ve eksiksiz sunulmayan başvurular, olumsuz başvurular ile çağrı mektubu düzenlenen başvurular, dağıtım firmasının internet sitesinde yayınlanır.
  7. Çağrı mektubu onaylandıktan sonra 90 gün içerisinde güneş enerjisi ile elektrik üretim projeniz gerekli evraklarla birlikte TEDAŞ’a onaylatılır ve onaylı proje ile ilgili elektrik dağıtım firmasının Müşteri Teknik Hizmetler bölümüne Bağlantı Anlaşması başvurusu yapılır.
  8. Başvurudan sonra 15 gün içerisinde Bağlantı Anlaşması imzalanır.
  9. Bağlantı Anlaşmasının imzalanmasını takip eden 1 yıl içerisinde güneş enerjisi tesislerinin kurulumları yapılarak, geçici kabul işlemleri yapılır.
  10. Geçici kabul anlaşmasının sahada yapıldığı gün sistem kullanım anlaşması için ilgili dağıtım firmasının Piyasa ve Dağıtım Hizmetleri Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulur.
  11. Daha sonra ise 3 gün içerisinde sistem kullanım anlaşması imzalanır.

10 kW ve altı GES başvuru süreci, genel olarak 3-4 ay arasında sonuçlanmaktadır.

Sonuç

Elektrik üretim tesisiniz için başvurularınızı bölgenizde yer alan elektrik dağıtım firmasına yapmanız gerekmektedir. Başvurunuzu yapmadan önce her bir tüketim tesisi için tek bir başvuru yapılması gerektiğini unutmayın. Ayrıca tesisinize uygun güneş enerji santral kapasitesini de doğru bir şekilde belirlemeniz de çok önemlidir. Bu konuda hizmet alacağınız bir EPC firmasına danışabilirsiniz. Hatta yukarıda belirttiğimiz tüm bu başvuru süreçlerini firma yetkililerine vekalet vererek onların yürütmesini de sağlayabilirsiniz.

10 kW ve altı GES başvuru süreci, sistem kapasitesi düşük olmasına rağmen uzun soluklu ve birçok prosedür içeren bir işlemdir. Yeni yasal düzenlemeler ile bu süreç kolaylaştırılmaya çalışılsa da hala istenilen kolaylıklar sağlanılmamaktadır. Elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı arttırılmak isteniyorsa, her evin çatısında bir GES olması önemli bir faktördür. Bunun içinde başvuru süreçlerinin daha kolay ve kısa olması çok büyük önem arz etmektedir.

10 kW ve altı GES başvuru süreci ile ilgili merak ettiklerinizi bizlere yorum olarak belirtebilirsiniz. Sorularınızı en kısa süre içerisinde yanıtlayacağız.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu