Mühendislik

Yeni Mezun Bir Mühendis Olarak Nasıl İş Bulunur?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Ülkemizdeki ekonomik koşullar, çalışma şartları ve iş imkanları değerlendirildiğinde, mühendisler için piyasanın genel anlamda oldukça rekabetçi koşullar üzerine inşa edildiği görülmektedir. Her yıl binlerce mühendis adayı öğretim kurumlarından mezun olmaktadır ve piyasada kendini yabancı dil, ofis programları ve diğer sertifikalarla geliştiren, fakat halihazırda işsiz olan mühendisler bulunmaktadır. Yeni mezun olan bir mühendis için bu rekabet ortamı korkutucu olabilir. Fakat doğru adımları atarak, bu rekabeti en iyi şekilde sonuçlandırmak mümkündür.

Üniversiteden yeni mezun olan bir mühendis olarak iş dünyasına giriş yapmak, kariyer hayatındaki yolculuğun ilk ve en önemli aşamalarından birisidir. Mezuniyetinizden sonra vereceğiniz kararlarla birlikte kariyer hayatınızın genel anlamda yönlendirebilir, iyi bir başlangıç ile birlikte meslek hayatında emin adımlarla ilerleyebilirsiniz. Aşağıdaki başlıklarda, iş arayan ve üniversiteden yeni mezun olan bir mühendis olarak nasıl bir strateji izlemeniz gerektiğini ve bu konu hakkındaki önemli bilgileri inceleyebilirsiniz.

Staj Deneyimlerinizi Gözden Geçirin

Her ne kadar bir mühendis olarak mezun olduğunuz üniversite ve diploma puanınız önemli detaylar olsa da, iş dünyası içerisinde yeterli derecede deneyime sahip olmak bu detaylardan bir adım daha önemlidir. Bir iş veren olduğunuzu düşünün ve takımınıza yeni bir mühendis almanız gerektiğini hayal edin. Daha önce aynı pozisyonda çalışmış deneyimli bir mühendis adayını mı tercih edersiniz, yoksa üniversiteden yeni mezun olmuş ve tam anlamıyla iş akışına ayak uydurması oldukça zor olan bir adayı mı?

Elbette diğer çalışanların iş yükünü azaltacak ve sorumluluk alabilecek tecrübeli bir mühendisin, yukarıdaki örnekte daha avantajlı bir konumda olduğu açıkça görülmektedir. Üniversite eğitim programları içerisinde öğrenciler kısıtlı bir süre de olsa staj programlarına yönlendirilmektedir. Bu programların gerçek anlamda hangi derecede verimli olduğu tartışma konusudur. Çünkü üniversite hayatı boyunca öğrenilen tüm teorik bilgilerin, kısıtlı bir süre içerisinde uygulamalı olarak tecrübe edilmesi oldukça zordur.

Bu noktada yeni mezun bir mühendis olarak, staj deneyimlerinizi gözden geçirmelisiniz. Staj süresince hangi bilgileri öğrendiğinizi ve hangi noktalarda eksiğiniz olduğunu tespit etmelisiniz. Eğer staj deneyiminizi gerçekten yeterli görmüyorsanız, kendinizi geliştirmek için meslek hayatına başlamadan önce bir süre daha staj yapma seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

CV’nizi Ön Plana Çıkarmanın Yollarını Öğrenin

CV’nizi Ön Plana Çıkarmanın Yollarını Öğrenin

Tüm sektörlerde yapılan iş başvurularında adaylar eğitim geçmişini, iş deneyimlerini, yeteneklerini, kişisel bilgilerini ve niteliklerini ifade etmek için CV ismi verilen dökümanları kullanır. Bu dökümanlar, iş verenler veya personel temini bölümünde çalışan personeller tarafından inceleme ve değerlendirme altına alınır. Değerlendirme sonucunda ilgili iş niteliklerini taşıyan personeller eleme yapılarak seçilir. Bu sebeple iyi bir CV’ye sahip olmak ve CV’nizi ön plana çıkarmak, ilgili elemeleri geçmek için oldukça önemlidir.

İlgili Makaleler

Üniversiteden yeni mezun olan bir mühendis veya sektörde çeşitli deneyimlere sahip olan bir personel olabilirsiniz. Her iki durumda da iyi bir CV, ilgili iş ilanına başvuru yapan rakiplerinize karşı avantajlı bir konumda olmanızı sağlayacaktır. Mühendisler için CV düzenlemek, ilgili iş için aranan niteliklerin tam anlamıyla ön plana çıkarılması, iş tanımına uygun olan anahtar kelimelerin CV içerisinde kullanılması, tamamlanan stajların belirtilmesi, parçası olunan projelerin ifade edilmesi, genel anlamda anlatım bozukluklarından ve yazım yanlışlarından kaçınarak kısa ve öz bilgiler verilmesini kapsar.

Bununla birlikte standart ve basitleşmiş başvuru metinlerinden kaçınılması gerekir. Sektör içerisinde iş ilanı yayınlayan kuruluşların misyon ve vizyonları farklılık gösterir. Bu farklılıklar değerlendirilerek, yapılacak her yeni iş başvurusu için CV’nin tekrar gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi tavsiye edilir. Son olarak iş başvurusunun bir sonraki adımında, sözlü mülakatlara katılmanız gerekebilir. Bu sebeple sözlü mülakatlar için pratik yapılması ve mülakatta sorulabilecek potansiyel sorular karşı hazırlıklı olunması faydalı olabilir.

Ağınızı Oluşturun ve Geliştirin

Ağınızı Oluşturun ve Geliştirin

İş dünyası içerisinde çevreye sahip olmak, sektör içerisinde ani gelişen fırsatlardan ve yeniliklerden haberdar olmak için oldukça önemlidir. Ayrıca çevrenizle iletişime geçerek iş akışı esnasında takıldığınız noktalarda bilgi ve yardım alabilir, iş bulma sürecinde ağınızda bulunan kişilerden size destek olmalarını rica edebilirsiniz.

Üniversite hayatınız boyunca edindiğiniz arkadaşlarla, derslerinize giren öğretmenlerle ve profesörlerle iletişim halinde olmak, bir ağ oluşturmak için iyi bir başlangıçtır. Ayrıca iş başvuruları yaparken eğitimcilerinizden sizin için referans olmalarını isteyebilir, iş aradığınızı onlara iletebilir ve potansiyel fırsatları değerlendirebilirsiniz. Kişisel ağınızı genişletmek için internet üzerinde iş dünyası için tasarlanan sosyal platform uygulamalarına katılım sağlayabilir ve meslektaşlarınızla iletişime geçebilirsiniz.

Aktif Bir Şekilde İş İlanlarını Araştırın

Yeni mezun olan bir mühendis olarak iş ilanlarına sürekli başvuru yapmanız gerekebilir. Bu noktada her yayınlanan iş ilanına başvuru yapma stratejisini izleyebilir ve sektörünüzde yeni yayınlanan iş ilanlarını araştırabilirsiniz. Bunun için sosyal medyanın gücünden faydalanabilir ve iş verenler ile iş arayan adayları buluşturan çevrim içi platformlar üzerinde hesap oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz hesabınıza CV’nizi ve diğer kişisel bilgilerinizi ekleyebilir ve böylece iş verenlerin ihtiyaç durumunda sizinle iletişime geçmesini sağlayabilirsiniz.

Yenilikleri Takip Edin ve Kendinizi Geliştirin

Yenilikleri Takip Edin ve Kendinizi Geliştirin

Teknolojinin ve endüstrinin oldukça hızlı gelişimi, neredeyse tüm sektörlerdeki iş anlayışını temelden değiştirecek yenilikleri beraberinde getirmektedir. Örneğin günümüzde sıklıkla kullanılmaya başlayan yapay zeka destekli yazılımlar ve geliştirilen programlar, mühendislik dahil birçok iş alanında personel yükünü azaltmakla birlikte yeni bir iş tanımı oluşturmayı sağlamaktadır. Bir mühendis olarak hangi sektörde bulunuyorsanız bulunun, çağın getirdiği yenilikleri takip ederek kendinizi geliştirmeniz sizin için faydalı olacaktır.

İş alanınızda sıklıkla kullanılan bir bilgisayar programı bulunuyorsa, bu programı öğrenmek için yayınlanan ücretli veya ücretsiz kursları araştırın. Çalışmak istediğiniz pozisyon için aranan nitelikleri belirleyin ve eksiklerinizi tespit edin. Yabancı bir dil öğrenerek kendinize yatırım yapın. İş arama sürecini ne zaman sonuçlanacağı belli olmayan bir süreç olarak görmek yerine, kendinizi geliştirmek için bir fırsat olarak benimseyin.

Bu süreç içerisinde yeni bir kurs almak için yeterli ekonomik gücünüz bulunmuyorsa, internet üzerinden katılabileceğiniz ücretsiz kursları belirleyin ve ücretsiz katılım sağlayabileceğiniz sertifikalı programlara kayıt olun. Bir mühendis olarak kendinizi ne kadar çok geliştirirseniz, kariyer hayatında o kadar iyi bir konuma gelebileceğinizi ve rekabetçi derecede avantaj kazanacağınızı unutmayın.

Sonuç

İş bulma süreci bir mühendis, bir mimar veya bir öğretmen için genel anlamda zorlu bir süreçtir. Bu süreç her ne kadar zor olsa da, iş dünyasındaki doğal genişleme sebebiyle birçok sektör içerisinde kendini geliştirmiş kalifiye personellere ihtiyaç duyulmaktadır. Gelişim meslek hayatı boyunca devam eden bir süreçtir. Bu süreci en iyi şekilde tamamlayan adaylar, kariyer hayatı boyunca çeşitli başarılara imza atmak için gerekli altyapıyı hazırlar.

Kendini geliştiren bir adayın iyi bir iş bulması için niteliklerini doğru ve özgün bir şekilde ifade etmesi gerekir. Günümüzde iş başvurularının CV’ler aracılığı ile yapıldığı göz önünde bulundurulunca, iş arayan bir mühendisin CV’sini eksiksiz bir şekilde hazırlaması beklenmektedir. Ardından ağ oluşturmak ve aktif bir şekilde iş ilanlarını araştırmak, atılması gereken diğer önemli adımlardır.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu