Uzay BilimleriHaberlerMalzeme Bilimi

Sıvı Oksijen Yetersizliği Uzay Görevlerini Olumsuz Etkiliyor

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Delta varyantı yüzünden tüm dünyada COVID-19 vaka sayısı tekrardan artarken, hastanelerde hasta tedavisinde kullanılan sıvı oksijen tedarik problemi oluşmaktadır. Talep artışı sebebiyle oluşan sıvı oksijen yetersizliği, sadece hastaları etkilemedi.

Uzay görevlerinde de aktif olarak kullanılan sıvı hidrojen, SpaceX görevlerini de etkiledi. COO Gwynne Shotwell ve SpaceX başkanı 36. Uzay Sempozyumu sırasında bu soruna dikkat çekti. Uzay görevlerinde roketlerinde yeryüzünden ayrılması için sıvı oksijene ihtiyaç vardır. Çünkü sıvı oksijen, sıvı hidrojen, kerosen ve metan gibi yakıtlarla oksidasyon görevi görmektedir. Bu nedenle de sıvı oksijen tedariği, uzay görevleri için en önemli tedarik zinciri sorunlarından bir tanesidir.

Kalkışlar için sıvı oksijen yetersizliğinden bu yıl etkileneceğiz. “Tabi hastanelerde yeterli miktarda sıvı oksijen olduğundan emin olacağız. Fakat sıvı oksijen sağlayacak herhangi bir kimse varsa bize mail atabilir.” diye belirtti Shotwell.

Tek Problem Sıvı Oksijen Yetersizliği Değil

Tabi sıvı oksijenin yanı sıra küresel çip krizi de uzay programlarını da etkilemektedir. Çip krizi son kalkışı 30 Temmuz’da gerçekleştirilen SpaceX’in Starlink internet uydularının kullanıcı terminallerinde ertelemeye neden oldu ve sıradaki Starlink kalkışı yaklaşık 3 hafta sonra gerçekleştirilecek.

Sıvı oksijen kıtlığı diğer şirketleri de etkilemektedir. United Launch Alliance CEO’su Tory Bruno, konferansın ardından bir tweet’te, şirketin California’daki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’ndeki fırlatma tesisleri için nitrojen sağlayan federal bir yüklenicinin şimdi Florida’daki sıvı oksijen eksikliğini gidermeye çalıştığını belirtti.

Öte yandan Florida’da, 20 Ağustos’ta Orlando Utilities Komisyonu, su arıtma sistemlerinde kullanılan sıvı oksijenin haftalık teslimatında %50’lik bir azalma olduğunu duyurdu. Yetkililer, şehrin arıtma sistemlerinin sınırlı kapasitesinden kaynaklanan su kıtlığını önlemek için yerel sakinleri ve işletmeleri su tasarrufu yapmaya çağırdı.

Kaynak
Interesting Engineering

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu