Mühendislik BölümleriMühendislik

Satış Mühendisliği Nedir? Satış Mühendisi Kimdir?

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bu yazımızda satış mühendisliği nedir? satış mühendisi kimdir? ve satış mühendisi ne yapar? gibi soruların yanıtlarını sizler için derledik.

Mühendislikte bir ürünün veya sistemin tasarlanıp kaliteli bir şekilde üretilmesinin yanında etkili bir şekilde pazarlanması da oldukça önemlidir. Bu bağlamda da özel sektörde öne çıkan bir mühendislik pozisyonu olan satış mühendisliği firmalar için büyük önem arz ediyor. Gelin şimdi satış mühendisliği ve satış mühendisi kavramlarını yakından inceleyelim.

Satış Mühendisliği Nedir?

Satış mühendisliği, bir mühendislik ürününün veya sisteminin potansiyel müşterilere ulaşmasını sağlayarak satışının gerçekleştirilmesidir. Satış mühendisliğinde temel amaç, satılacak ürün veya sistemin tüm teknik özelliklerini, kullanım amaçlarını, olumlu veya olumsuz yönlerini, fiyat ve performans çerçevesinde müşteriye aktararak, müşterinin ürünü veya sistemi satın almasını sağlamaktadır.

Satış mühendisliği, üniversitelerde yer alan bir bir mühendislik bölümü değildir. Bu dal özel sektörde alanıyla ilgili mühendislerin satış ve pazarlama alanında çalıştığı bir iş pozisyonudur.

Satış Mühendisi Kimdir?

satış mühendisi kimdir

Satış mühendisi, mühendislik ürün veya sistemleri müşterilere pazarlayan kişidir. Satış mühendisleri, yeni mezun mühendislik öğrencileri tarafından çok fazla tercih edilmeyen ve istenmeyen bir bölüm olsa da satış mühendisliği pozisyonu bir mühendise çevre edinme, iletişim becerileri kazanma, insanları tanıma ve maddi kazanımlar gibi birçok avantaj sağlar.

Satış Mühendisi Ne Yapar?

Bir satış mühendisi genel olarak şunları yapar:

  • Ürünü veya hizmeti müşterilere tanıtan teknik sunumları veya dosyaları hazırlar.
  • Ekipman ihtiyaçlarını ve sistem gereksinimlerini belirlemek için müşteri ve diğer mühendislerle (AR-GE Mühendisi, Üretim ve Kalite Kontrol Mühendisi vs.) görüşür.
  • Müşterilerin gereksinimlerini anlamak ve satış sonrası destek sağlamak için satış ekibi ile işbirliği yaparlar.
  • Ürünleri, müşteri ihtiyacına uygun olarak planlayıp değiştirir.
  • Müşterilere, gelişmiş malzeme veya makinelerin üretimini ve kazancını ne düzeyde arttıracağını göstererek bu ürünlerin satışını sağlarlar.
  • Yeni üretilen ve geliştirilen ürün, sistem veya hizmetler için pazar araştırması yaparlar.
  • Yapılan satışlar ve müşteri bilgilerini içeren listeler oluşturarak, rehber hazırlarlar.
  • Müşterilerde bulunan ürün veya hizmeti iyi bir şekilde analiz ederek, kendi hizmetini ön plana çıkarır.

Satış Mühendisi Olmak için Gerekenler

  • Satış mühendisliği pozisyonunda çalışmak isteyen kişilerin öncelikle iletişim ve ikna becerileri yüksek olmalıdır.
  • Bir satış mühendisi uzun süren yurt içi ve yurt dışı seyahatlerine karşı dirayetli olmalı ve müşterilerle olan ilişkilerinde de sabırlı olmalıdır.
  • Satış mühendisinin giyimi, diksiyonu ve konuşması düzgün olmalıdır.
  • Satış mühendisi olmak isteyen kişiler yeri geldiğinde yabancı müşterilere de hitap edeceğinden İngilizce’ye iyi düzeyde hakim olmalıdır.
  • Sabırlı, disiplinli ve planlı olmalıdır.

Satış mühendisini normal satış elemanlarından ayıran en büyük faktör yüksek teknolojiye sahip ürünler, sistemler veya hizmetleri mühendislik yönlerini öne çıkararak satmaktır. Satış mühendislerinin teknik mühendislik bilgilerine ihtiyaçları olmadığı düşünülür. Ancak, satış mühendisleri müşteriye anlatacağı hizmeti kendisi idrak edememişse müşteriyi ikna etmesi de oldukça zordur. Bu sebeple satış mühendisleri ürün veya sistem dizaynı ve üretimi konusunda da çalıştığı alana bağlı olarak bilgi sahibi olmalıdır.

Satış Mühendisliği Avantajları

Satış mühendisliğinin size sağlayacağı avantajları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sürekli bireysel veya kurumsal müşterilerle görüşeceğiniz için çalıştığınız sektörde tanınarak çevre edinebilirsiniz.
  • Çalışma rutininiz içerisinde birçok insanla iletişim kuracağınız ve beraber çalışacağınız için insan ilişkileriniz gelişecektir.
  • Yurt içi veya yurt dışı sürekli seyahat ederek daha önce görmediğiniz şehirleri veya ülkeleri görebilir aktif ve eğlenceli bir iş hayatınız olabilir.
  • Kazancınız yaptığınız satışlara göre artacağından, satış mühendisliği pozisyonu dışında sabit maaş ile çalışan mühendislerden çok daha fazla kazanç sağlayabilirsiniz.

Satış Mühendisliği Dezavantajları

Satış mühendisliği dezavantajları ise şunlardır:

  • Sürekli seyahat halinde edeceğinizden dolayı sabit ve düzenli bir hayat kuramayabilirsiniz.
  • Satış mühendisi sabit maaş olarak düşük maaş alırlar ve yaptığı satışlardan elde ettiği primlerle yüksek kazanç elde ederler. Fakat satış yapamaz ise maaşı çok düşük bir düzeyde kalır.
  • Satış mühendisleri teknik konularda bir noktadan sonra sürekli aynı şeyleri tekrarlayacağı için temel mühendislik konularında geri kalabilir.

Sonuç

Satış mühendisliği, özel sektörde her firmanın vazgeçilmez bir parçası olmaya artarak devam edecektir. Bu bağlamda gereken özelliklerin kendinizde yer aldığını düşünüyorsanız bir satış mühendisi olarak kariyerinizi şekillendirebilirsiniz.

Emre LEBLEBİCİOĞLU

Emre Leblebicioğlu, enerji sistemleri ve mekatronik mühendisliği lisans ve makine mühendisliği yüksek lisans mezunudur. Enerji modelleme, rüzgar enerji santral tasarımı ve güneş enerjisi üzerine akademik çalışmaları vardır. Şuanda da aktif olarak güneş enerji sektöründe çalışmakta ve enerji üzerine de mühendislik danışmanlık hizmetleri sağlamaktadır. İyi düzeyde İngilizce ve temel düzeyde de Almanca bilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu