Gıda MühendisliğiSağlık

Gıda Güvenliği Hakkında Yaptığımız 7 Önemli Hata

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Gıda güvenliği, kontaminasyon veya gıda kaynaklı sebeplerden ötürü insan hayatını riske atabilecek her türlü fiziksel, biyolojik ve kimyasal zararı önlemek ve gıdanın kalitesini korumak amacıyla yapılan tüm uygulamalardır. Gıdaların üretimden son tüketiciye güvenli bir şekilde ulaşması için gereken bütün prosesleri kapsar. İşlenmesi, depolanması, markete ulaştırılması, saklanması ve son tüketiciye ulaştırılmasına kadar bütün prosesler gıda güvenliği yönetim sistemleriyle yönetilmelidir. Hepimiz çiğ ürünler ile sebzeleri aynı tahtada kesmeyeceğimizi, gıdaları pişirmenin önemi gibi genel gıda güvenliği tedbirleri hakkında bilgi sahibiyiz ama gözümüzden kaçan bazı noktalar var. Bu yazımızda sizlere fark etmeden yaptığınız ve zehirlenmeye kadar gidebilecek önemli gıda güvenliği hatalarından bahsedeceğiz.

En Çok Yapılan Gıda Güvenliği Hataları

1) Kumaş Bezden Yapılan Market Çantalarını Sürekli Kullanmak

Tüketici Raporları Gıda Güvenliği Araştırma Müdürü Sana Muhajid: kumaş bezlerimizin içine koyduğumuz çiğ etlerden bezimize damlayan suların çantamızı kirlettiğini ve damlayan sudaki bakterilerin kumaş bez üzerinde üreyebileceklerini belirtmiştir. Merak etmeyin, bu sorunu önlemek için plastik torbalar kullanmanıza gerek yok. Bunun yerine bez torbalarınızı çamaşır makinesinde sıcak su kullanarak sık sık yıkayarak önleminizi alabilirsiniz. Ayrıca marketlerde aldığınız eti çalışanlardan sıkıcı sarmasını isteyebilirsiniz.Bunlar bana yetmez diyorsanız marketlerden aldığınız çiğ ürünler için ayrı bir kumaş bez torba belirleyip sürekli onu kullanabilirsiniz.

2) Etlerin Buzdolabının En Üst Rafında Tutulması

Etlerin Buzdolabının En Üst Rafında Tutulması
Gıda Güvenliği Hakkında Yaptığımız 7 Önemli Hata 7

Çiğ etlerden yayılan bakteriler hiç beklemediğiniz derecede  önemli hastalıklara sebebiyet verebilir. Hiç beklemediğiniz gıdalarla etkileşime girerek sizi hasta edebilir.Bunu önlemek için çiğ etleri, deniz ürünlerini buzdolabının alt rafında saklayın.Etlerden damlayacak suyun diğer gıdalara bulaşmasını engellemek için düzgün kapatılmış ambalajlar içinde olduğundan emin olun.Bir dökülme gördüğünüz an hemen silin.Ayrıca ayda bir kez buzdolabının içindeki tüm yüzeyleri temizlemeye özen gösterin.

3) Çiğ Tavuk Etini Pişirmeden Önce Yıkamak

Çiğ Tavuk Etini Pişirmeden Önce Yıkamak
Gıda Güvenliği Hakkında Yaptığımız 7 Önemli Hata 8

Bunu yapmanın lezzet ve hijyen açısından hiçbir yararlı etkisi yoktur aksine çiğ tavuk etini yıkayarak üzerindeki bakterilerin tezgah, lavabo, çatal veya kaşık gibi mutfak gereçlerinin üzerine sıçramasına neden olabilir ve hasta olabilirsiniz.

4) Elleri Yeteri Sıklıkta Yıkamamak

Elleri Yeteri Sıklıkta Yıkamamak
Gıda Güvenliği Hakkında Yaptığımız 7 Önemli Hata 9

Mutfakta yaptığımız ve çoğu zaman fark etmediğimiz en genel hatalardan biri özellikle çiğ gıdalara dokunduktan sonra ellerimizi yıkamadan başka gıdalara dokunmak oluyor. Bunu en çok etlerin üstüne baharat serpme işleminde görüyoruz. Aynı zamanda musluklara ve buzdolabı kulplarına da ellerimizi yıkamadan dokunarak bakterilerin buralara da yayılmasına neden oluyoruz. Unutmamalıyız ki Camplyobacter ve Salmonella gibi bakteriler sert yüzeylerde birkaç saat hayatta kalabilmektedir. Bunun önüne geçmek için yemek hazırlamadan önce ve riskli gıdalara dokunduktan sonra ellerimizi ılık akan suda sabunla 20 saniye yıkamalıyız. Yapılan çalışmalarda birçok insanın bu 20 saniye kuralına uymamaktadır. Buna özen göstermemiz gerekmektedir.

5) Yemek Yaparken Elektronik Cihazlar Kullanmak

Birçoğumuz yemek yaparken cep telefonları veya tabletlerden tariflere bakıyoruz. Müzik dinleyebiliyor, sosyal medyada gezinebiliyoruz. 2016 yılında FDA ve Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığının yaptığı bir ankette 4000’den fazla insanın yaklaşık yarısının yemek yaparken mobil cihazlarla uğraştığını tespit etti.Ancak bu kişilerin sadece üçte biri daha sonra ellerini yıkadığını söyledi.

Şu an yemek yaparken elektronik cihazların kullanımından kaynaklı herhangi bir gıda zehirlenmesi olmamıştır. Ancak bu olasılığın gerçekleşmesi asla hayal değildir. Araştırmalarda ellerimizden yemeğe taşınabilecek birçok bakteri veya virüs olduğu kanıtlanmıştır. Aynı zamanda gıdalardan da elektronik cihazlarınıza bakteri taşıyabileceğinizi göz önünde bulundurmalısınız.Ankette birçok insan iğne ucu yada dirseğini kullanarak dokunduklarını belirtse de en kesin çözüm asla dokunmamak olacaktır.

6) Buzdolabı Sıcaklığını Kontrol Etmeme

Buzdolabı Sıcaklığını Kontrol Etmeme
Gıda Güvenliği Hakkında Yaptığımız 7 Önemli Hata 10

Buzdolabının sıcaklığının yeterli olmaması birçok bakteri için uygun üreme ve gelişme ortamı demektir. Bu yüzden buzdolabı sıcaklığını kontrol etmek için buzdolabı termometresi kullanmak güzel bir çözümdür. Gıda güvenliği için optimum buzdolabı sıcaklığının da 4°C altında olduğunu bilmeliyiz.

7) Mutfak Tezgahlarında Evcil Hayvanlarınızın Gezmesine İzin Vermek

Mutfak Tezgahlarında Evcil Hayvanlarınızın Gezmesine İzin Vermek
Gıda Güvenliği Hakkında Yaptığımız 7 Önemli Hata 11

İngiltere Halk Sağlığı Derneği(RSPH) patojenleri yayabileceğinden dolayı evcil hayvanlarınızı mutfağınızdan tamamen uzak tutmanızı önermektedir.Bunu yapamıyorsanız en azından evcil hayvanlarınızı mutfak tezgahlarından ve yemek masalarından uzak tutmalısınız. Unutulmaması gerekiyor ki onlar çöp kovalarına da girebiliyorlar. Bu durumu önlemek için ucuz yer paspası alıp bir tarafına yapışkan bantla kaplayın ve tezgahları kullanmadığınız zaman bu paspası üstüne koyun.Kediler yapışkan zemin hissini sevmediği için oraya bir daha çıkmak istemeyecektir. Bunun dışından yemek hazırlamadan önce tezgahları ve masayı da silebilirsiniz.

Mehmet Temel

MEHMET TEMEL.1997 yılında Adana'da doğdu.Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde eğitimine devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu