BilimHaberler

Bağırsak Bakterilerinin Ürettiği Moleküller İnsan Vücudunun Kanserle Savaşmasına Yardımcı Olabilir

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Bağırsaklarımız sayısız mikropla dolu ilginç yerlerdir. Bu minik yaşam formları, fermente liflerden tok hissetmeye kadar her konuda bize yardımcı olmaktadır. Ancak görünen o ki, etkileri sadece bağırsakta kalmıyor.

Bakteri ve maya gibi bağırsak mikroplarının diyabet, depresyon ve nörovasküler hastalıklarda rol oynadığını biliyorduk. Şimdi ise bilim insanları, mide bakterilerinin ürettiği moleküllerin, bağışıklık sistemi söz konusu olduğunda insan vücuduna yardım eli uzatabileceğini, hatta tümörlerle savaşmaya yardımcı olacak kadar ileri gidebileceğini keşfettiler.

Almanya’daki Würzburg Üniversite Hastanesi’nden immünolog Maik Luu, “Sonuçlar, bağırsak bakterilerinin metabolitlerinin hücrelerimizin metabolizmasını ve gen düzenlemesini nasıl değiştirebildiğinin ve böylece tümör tedavilerinin verimliliğini nasıl olumlu yönde etkilediğinin bir örneğidir” diyor.

Luu ve meslektaşları şimdi, butirat ve pentanoatın çalışma şeklini yeniden programlayarak CD8 olarak bilinen bir tür öldürücü T hücresinin anti-tümör aktivitesini de artırdığını buldular. Ve dünyada ilk kez, bunu farelerde deneysel olarak gösterdiler.

Ekip, laboratuvar farelerini kullanarak bazı ortak bakterilerin pentanoat ürettiğini buldu. Örneğin, nispeten nadir bir insan bağırsak bakterisi olan “Megasphaera massiliensis”, öldürücü T hücrelerinde bulunan küçük proteinleri güçlendirerek tümör hücrelerini yok etme yeteneğinin artmasına neden olabiliyor.

Bu bulgu, kanserle savaşmak için bağışıklık sistemini güçlendiren tedaviler için özellikle yararlı olabilir.

Ekip, bulguları sonucu yeni makalelerinde “11 bakteri türünden oluşan tanımlanmış bir ortak konsorsiyum, güçlü CD8+ T hücre aracılı anti-tümör bağışıklığı ortaya çıkardı” diye yazdı.

Bu heyecan verici keşif bizi, bağırsak bakteri karışımının kanser hastalarına uygulanan ICI tedavilerini artırmaya nasıl yardımcı olabileceğini anlamaya daha da yaklaştırıyor.

Ekip ayrıca immünoterapide kullanılan CAR-T hücreleri adı verilen genetiği değiştirilmiş bir T hücresi tipine de baktı ve bakteri desteğinin özellikle katı tümörlerde aynı şekilde çalıştığını buldu. Araştırmacılar, bu sonuçları klinikte uygulayabilmemiz için daha gidecek çok yolumuz olduğu konusunda uyarsalar da bu önemli bulgu, bağırsak bakterilerinizi sevmeniz ve daha fazla lif yemeyi hatırlamanız için bir başka neden olabilir!

Araştırma Nature Communications’da yayınlandı.

Kaynak
Science Alert

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu