MühendislikHaberlerMakine

Teknolojide Çığır Açacak Bilgi Yakıtlı Motor Üretiliyor!

150 yıllık bir düşünce deneyi, Kanada'daki Simon Fraser Üniversitesi'nden (SFU) bir grup bilim insanına, benzersiz bir yakıtla çalışan şaşırtıcı derecede hızlı bir motor yaratmaları için ilham verdi.

Gelişmelerden haberdar olmak için bizi Google Haberler'den takip edin!

Mühendistan Google News

Proceedings of the National Academy of Sciences’da yayınlanan bir makalede açıklanan motor, küçük parçacıkların rastgele sallanmasını depolanmış enerjiye dönüştürüyor, bu enerji ise bilgisayarların ve biyo-nano teknolojilerin hızını ve satın alınabilirliğini önemli ölçüde geliştirebiliyor.

Bilgi Yakıtlı Motor Nedir?

Motorları, yakıt tüketen ve arabalarımızı sürmemize yardımcı olan mekanizmalar olarak düşünmeye alışkınız, bu nedenle bilgi ile çalışan bir motor herhangi bir şey çağrıştırmayabilir. Bu fikir aslında 150 yıl önce önemli bilim adamı James Clerk Maxwell’in yaptığı bir düşünce deneyinin tohumudur. Maxwell, etrafındaki hava veya su moleküllerinin hareketi nedeniyle ortaya çıkan küçük dalgalanmaları görebileceği doğru bir sistem olsaydı nasıl olacağını merak etti ve ortaya bilgiyi işe dönüştürebilecek bilgi yakıtlı motor fikri çıktı.

Canlı Hücrelerdeki Moleküller Makinelere Kıyasla Güç Üretebilir

Suya batırılmış mikroskobik bir parçacık olan “boncuk”, bilgi motoru görevi görüyor ve hareketli bir sahneye bağlı olan bir yayla çalışıyor. Bu parçacık, bir yaya bağlanamayacak kadar küçük olduğu için, üniversitenin basın açıklamasına göre araştırmacılar, parçacık üzerinde yayı ve sahneyi taklit eden bir kuvvet oluşturmak için lazerle optik bir tuzak kullandılar. Bu termal hareketin, parçacığın yukarı ve aşağı sıçramasına neden olması beklendi. Araştırmacılar yaptıkları çalışmada, yukarı doğru bir sıçrama gördüklerinde, tepki olarak sahneyi yukarı çıkardılar ve aşağı doğru bir sıçrama olup olmadığını beklediler. 

Bilgi Yakıtlı Motor

Bu hareketi tekrarlayarak parçacığı doğrudan çekmek zorunda kalmadan yükselttiler, böylece önemli miktarda yerçekimi enerjisi depoladılar. Çalışmaya katılan öğrenci Tushar Saha, “Bu, yalnızca parçacığın konumu hakkında bilgi kullanarak tüm sistemi yaratmaya yardımcı oldu.” sözleriyle deneyi anlattı.

150 yıl önce tasarlanmış bir düşünce deneyi temelli olan bilgi yakıtlı motorlar, gelecekte bizi nelerin beklediği konusunda büyük bir merak uyandırdı. Uzmanlar, bu motorların özellikle bilgisayarlarda ve biyo-nano teknolojilerde oldukça pratik ve işlevsel olabileceği görüşünde.

Elif YILMAZ

Ben Elif Yılmaz, Mühendistan platformunda aktif olarak editör, SEO editörü ve SEO uyumlu metin yazarı olarak görev yapmaktayım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu